За какво помага ароматерапията с етерични масла – Елизавета Иванова

Отвеждам се в лечебния свят на ароматите от природата. Тук ще разбереш какво е ароматерапия и как може да ти помогне тя. Как да избереш правилните етерични масла за теб и твоето състояние – стрес, ПСМ, нужда от концентрация, проблемна кожа и т.н.

Най-важното – ще научиш как да ги използваш безопасно. Ще разбереш за предимствата и недостатъците на дифузерите, керамичните лапми, инхалаторите и кои етерични масла е препоръчително да имаш в дома си.

За всичко това си говорим с ароматерапевта Елизавета Иванова – вече я познаваш като част от екипа на Животворна и от интервюто ни за Таро картите.

От 2017 г. Ели е сертифицирана като практикуващ ароматерапевт и не спира да учи, и да се развива в тази посока. Тя сътворява за клиентите си лична индивидуална козметика и парфюми според техните желания и нужди. Освен това е чудесен източник на знания и мъдрост по темата.

Давам думата на Ели!

Елизавета Иванова, Животворна
Елизавета Иванова

Какво представлява ароматерапията?

Ароматерапията за мен е изкуството да лекуваме чрез аромат.

Научно е доказано, че финните молекули, носители на аромата, достигат директно в мозъка, без „посредничество“ (както например при хранене всичко се обработва от слюнката) и дори до тимусната жлеза – Третото око, Синята перла в йога, Аджна чакра. По този начин те могат да въздействат на много по-дълбоко ниво, отколкото предполагаме. Това е и основната причина ароматът да е сред най-трайните спомени, които имаме за дадено събитие в нашия живот.

Чрез вдъхване ароматът ни лекува на емоционално и духовно ниво, а при външно прилагане ароматните носители, най-често етерични масла, ни лекуват и на физическо ниво.

Етеричните масла са природно богатство, имат най-различни козметични свойства и са един от най-естествените начини да се грижим за себе си, особено ако искаме да ограничим използването на индустриална химия в живота си.

Ароматерапията не е само етерични масла, въпреки че те са в основата ѝ.

Ароматерапията е много повече взаимодействие между маслата, избор на подходяща база, правилно определяне на концентрации, употреба на подходящи суровини (масла, извлеци, бази).

Как да изберем качествени и безопасни етерични маса?

Когато решим да използваме етерични масла, трябва много да внимаваме какви избираме. Важно е да следим произхода им, начина им на извличане, концентрацията им. И най-вече дали са истински.

За съжаление често се продават химически съединения с консистенция на масло, вместо етерични масла, а това крие опасност за здравето ни.

Най-лесно можем да проверим автентичността на едно масло, като капнем капка върху хартия. Ако маслото е истинско, до минути ще се изпари, почти без да остави петънце, а само аромат.

Това обаче пак не важи за всички етерични масла. Колкото и тривиално да звучи, можем да се ориентираме за автентичността на дадено масло по цената. Това не значи, че едно истинско масло задължително трябва да е скъпо.

Нека разсъждаваме логично – в България няма насаждения от иланг-иланг, чаено дърво или сандалово дърво, съответно не е логично български производител да предлага такива, при това на доста скромни цени, имайки предвид произхода им, извличането и съхранението.

Чаеното дърво например е растение, ендемично за Австралия. Само от този прост факт можем да заключим, че няма как във флаконче с цена 4-5 лв. да има истинско масло.

Масло от сандалово дърво се произвежда в Индия, където 5 мл чисто студено пресовано масло е с цена 70-80 долара. Няма как да го сравняваме с 10 мл флакон с цена 40 лв. дори.

Всички знаем, че България е най-големият (да не кажем единствения) производител на масло от Роза Дамасцена. Всички тук знаем цената му. И съм убедена, че безпогрешно бихме идентифицирали истинското от фалшивото.

Бих си позволила да посъветвам читателките на Животворна, когато решат да ползват масла в грижата за себе си, да се информират за произхода им и начина им за извличане, да проучат въздействието им.

ароматерапия, етерични масла, Животворна

При какви състояния се препоръчва прилагането на ароматерапия?

Ароматерапията има изключително широк спектър на възможности за въздействие върху организма ни, просто зависи с какво състояние искаме да се преборим.

При главоболие например можем да вдъхнем лавандула, мента и мъничко лимон. Аз използвам инхалатори и така въздействам върху все по-рядко появяваща се при мен мигрена.

 • Инхалация на мента и евкалипт лекува запушен нос и при по-дълго приложение – облекчава синуси.
 • Розовото масло е едно от най-добрите средства за поддържане на кожата на лицето и тялото.

 • Чаеното дърво е ценен помощник за проблемна кожа.

 • Мандарината ни носи успокоение и усещане за радост, и е едно от много малкото масла, които можем да ползваме при малки деца.

 • Маслото от безсмъртниче стяга и повдига кожата.

 • Маслото от индрише подобрява вида на кожата и затваря порите.

 • Маслото от лайка облекчава подпухнали очи.

 • Маслото от подправката карамфил е абсолютно безценно за грижа за устата и зъбите – облекчава болки и изчиства от паразити.

 • Маслото от розмарин прояснява ума, а и подпомага растежа на косата.

 • За засилване на концентрацията, при учене за изпити например използваме същата смес като при главоболие и мигрена – лавандула, мента и лимон – но концентрацията е различна.

 • При силен стрес на момента можем да вдъхнем смес от нероли (цвят от портокал) и лавандула – успокоява моментално.

Ползите са безкрайни и няма да ни стигне времето да отделим дължимото на всички.

Етерични масла никога не се използват в чист вид. Те винаги трябва да са разредени в подходяща база. Концентрацията трябва да се определи от професионалист, в зависимост от резултата, който искаме да постигнем.

ароматерапия, етерични масла

Етеричните масла могат ли да се приемат вътрешно?

За мен отговорът е категорично НЕ!

Бидейки естествени субстанции, етеричните масла са все пак химични съединения и са силно концентрирани.

Външно се използват силно разредени и под наблюдение.

Вътрешно могат да доведат до тежки химически изгаряния на хранопровода и това е само очевидното. При продължителна вътрешна употреба водят до проблеми със стомаха, промяна в чревната микрофлора и до много по-тежки последици.

Наблюдавала съм много тежки ситуации, следствие от вътрешна употреба на масла, но нямам разрешението на засегнатите да ги коментирам. Достатъчен е фактът, че:

Всеки един ароматерапевт ще ви каже никога, при никакви обстоятелства, да не пиете етерични масла.

Да, факт е, че има лекарства на основа на масла, но те са произведени от специалисти и одобрени от съответните институции. А и (без да имам каквато и да е компетентност) изпитвам леки съмнения, че вложеното в лекарства е етерично масло.

Има други начини да се направи извлек от растение за вътрешна употреба – тинктура, есенция, цветен извлек, та дори и чай. Защо да използваме вътрешно нещо, което изначално не е предназначено за това, при толкова богат друг избор?

Какви етерични масла можем да използваме при болки и неразположения по време на менструация?

За себе си съм открила силата на маслото от Салвия Скларея (мускусна салвия, Clary Sage, Salvia Sclarea)инхалации и лек масаж без натиск в коремната област с концентрация 2-3 капки в 5 мл базово масло. Добре е да си го приготвяте на момента преди ползване.

Помагат също инхалации и втриване с масло от лавандула, иланг иланг, роза, босилек, риган. Много внимавайте с ригана, първо тествайте на друго място дали кожата ви не реагира – маслото от риган понякога води до силни реакции на кожата.

За базово масло тук е най-добре да ползваме маслен извлек от невен, ако можем да намерим или да си направим такъв.

ароматерапия, етерични масла, Животворна

Етеричните масла могат ли да помогнат за възвръщане на хормоналния баланс при жената?

Отново ще споменем вездесъщата лавандула, както и споменатите вече салвия, роза, иланг иланг, риган, но и лайка, индрише (гераниум), бергамот, бял равнец, копър (фенел), куркума (да, съществува етерични масло от куркума).

Препоръчвам и маслени извлеци от турта, невен, коприва, жълт кантарион (внимателно с него).

За база могат да се ползват и масла от вечерна иглика или от семена от нар. Правят се инхалации и леко втриване чрез масаж в коремната област, или гърдите, ако са напрегнати в определени фази от цикъла.

В Индия например ползват много маслен извлек от сминдух (methi на санскрит) за регулиране на хормоните, та дори го препоръчват за уголемяване и стягане на гърдите.

ароматерапия, етерични масла, Животворна

Ако имаме дифузер или керамична арома лампа вкъщи, какви масла да използваме през деня за тонус и концентрация и какви през нощта за успокоение?

На първо време бих препоръчала да изберем внимателно дифузера си. Ултразвуковите дифузери не се препоръчавт от химици, тъй като според тях променят състава на маслата.

Дифузерите, които разпръскват вода и масла, имат съмнителна полза, тъй като маслата не са водоразтворими и съответно нямаме еднаква концентрация при всяко впръскване (а и трудно се чистят).

Керамичната аромалампа е добър вариант, само при условие, че много внимателно следим изпаряването на водата. Ако се изпари цялата от свещта, маслото се „изпържва“ и става канцерогенно.

Има по-щадящи варианти – спрей за стаята или спалното бельо, капки масло на кърпичка или специални порести камъчета, които задържат дълго аромата. Аз използвам такива в банята – топлината и влагата допълнително активират аромата, или избирам инхалатори.

През деня за тонус и концентрация можем да ползваме мента, лимон, портокал, евкалипт, равинтсара (камфор), розмарин, джинджифил, черен пипер, мандарина, мащерка, бор, лайм.

Вечер препоръчвам естествено лавандула, но и лайка, салвия, петигрен (масло от клонки и листа на портокал), нероли, роза, иланг-иланг, ванилия, бензое, тамян (много слаба концентрация), сандалово дърво, пачули, цитронела, канела.

Със сигурност пропускам много масла. А и истината е, че понякога зависи от човека – не всяко масло се харесва на всеки и при инхалация някои масла предизвикват различни усещания у различните хора.

Пачулито например е много специфично и, въпреки че е заземяващо, въздейства тонизиращо на много хора. Аз лично не мога да спя от миризмата на цитронела или канела. Мандарината е тонизираща, но в комбинация с лавандула успешно замества петигрена или нероли.

ароматерапия, етерични масла,,

Има ли състояния, при които не се препоръчва прилагането на ароматерапия, например бременност, кърмене?

Да, има, и бременността, и кърменето са със сигурност сред тях. Според много учебници по ароматерапия определени масла в слаба концентрация могат да се използват при тези два случая, но не бих рискувала.

Не препоръчвам масла и при случаи на изгаряния или рани – евентуално чак след като заздравее кожата, за поддръжка.

Етеричните масла са силно алергенни – този факт често се пропуска. Преди ползване, на което и да е масло, е добре да се направи тест на кожата. На ръката се капва разтвор от маслото и се наблюдават реакции. Започва се с 2-3 капки в 5 мл база и постепенно се увеличава до 10 капки на 5 мл – това е максималната концентрация за козметични цели, с малки изключения.

При специфични здравословни състояния (хормонални, автоимунни, кожни болести) масла се ползват само след консултация със специалист. При най-малкото съмнение в ефектите на дадено масло е добре да се консултираме с ароматерапевт.

Самото ни тяло в огромната си премъдрост знае най-добре.

Ако вдишаме аромата на дадено масло и инстинктивно то не ни хареса, значи няма да ни влияе добре при нанасяне на кожата.

Ти създаваш индивидуална козметика и парфюми за твоите клиенти. На какъв принцип се случва това? Какви съставки използваш?

Използвам масла на доказали се и проверени производители, търговци и фирми. Каквото се произвежда в България, го взимам оттук – роза Дамасцена, лавандула, маточина, здравец, лайка, бор, бял равнец, както и различни ароматни води, базови масла и маслени извлеци. Сандаловото ми дърво е от Индия, масла от пало санто и молле (пиперово дърво) имам от Перу, риган от Самотраки, лавандин от Прованс; арган от Мароко; извлеци от франджипани и магнолия от Бали. Всичко, което използвам за хората, които ми се доверяват, е първоначално използвано и тествано по един или друг начин лично от мен.

Козметиката и парфюмите, които създавам за моите клиенти, имат предимството да са изцяло съобразена с техните нужди и желания.

За някои специфични проблеми трудно се намира козметика – например за акне по тялото. В класическата химична козметика голяма част от съставките са просто пълнители – при индивидуалната козметика, която правя, няма съставка, която да е пълнител. Всичко си има своето място и значение и всяка съставка носи полза. Мога успешно да заместя дадено етерично масло, чийто аромат не е по вкуса на клиента, с друго със същото или много подобно действие. Концентрацията на полезни съставки ускорява въздействието на продукта, а проверените съставки ни спестяват голямо количество химия.

ароматерапия, етерични масла, дифузер, Животворна

Какви са предимствата на козметиката, създадена специално за конкретен човек?

Най-голямото предимство е, че спестяваме излишни химични пълнители и можем да променим концентрацията в зависимост от поносимостта на кожата или областта от тялото, върху която ще въздействаме.

Индивидуалната козметика е щадяща на всички нива, а полезността на всички компоненти от състава ѝ допринасят за по-благоприятното и по-бързо разрешаване на съответния проблем.

Колкото до индивидуалния парфюм, това вече е много лично преживяване, по думите на моите клиенти. Парфюмът е наша визитна картичка, често е в основата на първото впечатление, което създаваме. При изработката на индивидуален парфюм често се случва да създадем уникални съчетания, дори и само поради факта, че има масла-уникати, които не могат да бъдат заместени от изкуствена ароматна молекула.

Личният парфюм е и най-прекрасния начин да се обградим с енергията на природата и да я използваме за защита и/или привличане на определени емоции в душата ни.

ароматерапия, етерични масла, Животворна

Кои са етеричните масла, които е добре да присъстват във всеки дом?

Прекрасен въпрос! На първо място тези, чиито аромати ни карат да се чувстваме добре и ни помагат да се усмихваме.

За мен това е пачули (не се харесва много), бергамот (дълго време не го харесвах, след това разбрах, че езотерично се свързва с любовта към себе си и от известно време много си го харесвам), ванилия и жасмин (не са етерични масла), черен пипер (в зодиакалната ароматерапия се свързва с моята зодия – Стрелец).

А иначе във всеки дом е добре да има:

* лавандула – за нея се казва, че ако на света трябва да остане едно етерично масло, то това трябва да е лавандуловото;

*чаено дърво – незаменим антибактериален агент;

*евкалипт – заради свойството му да отпушва синуси;

*роза – защото е най-добрата грижа за кожата след 30-те и защото сме българи;

*лимон и/или портокал – за концентрация и тонус;

*цитронела – за да гони летящи насекоми;

*карамфил – за грижа за устата;

*мента – заради многото ѝ ползи.

Ако статията ти е харесала, сподели я с приятели!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s