Какво могат да предсказват картите Таро – разговор с Елизавета Иванова

Някога гледали ли са ти на Таро? А знаеш ли каква мъдрст крият картите? Предлагам ти да се потопиш в света, живеещ между видимото и невидимото. Твой пътеводител в света на Таро ще е Елизавета Иванова.

Тя е духовен и душевен изследовател, чийто път започва в началото на 90-те години като хаотичен интерес към всичко, имащо отношение към невидимия свят отвъд стандартните възприятия.

В периода 2009-2011 г. се сертифицира като прана лечител (достига до 3-то ниво), Архатик йога, Фън шуй практик и специалист по Енергийна защита по системата на Мастър Чоа Кок Суи. През 2012 г. започва интересът ѝ към астрологията, посещава множество обучения и семинари по темата.

В следващите години Пътят я среща с изключителни хора, от които научава много за това как да задълбочи практиките и познанията си. През 2017 г. канализира цялото натрупано до този момент познание по ароматерапия и се сертифицира като практикуващ.

През 2018 г. получава великолепен и знаков дар – първата Таро колода, чрез която осъзнава истинската си сила. Получава инициация през Аяуаска и Сан Педро, което ѝ дава яснота относно уникалността на собствения ѝ път и ритуалност, както и смелостта да се заяви. През 2020 г. губи ментора си, но слага думите върху истинската си същност и започва активната си практика.

През 2021 г. Животът я среща с хора, които ѝ помагат да повярва, че наистина може. Творят, работят и популяризират идеята за Свещенното женско начало, всяка по своя си начин и чрез своята медицина. Сертифицира се и като Рейки практикуващ.

Към момента Ели се занимава с гадаене с Таро и оракулски карти, Рейки, ароматерапия,
шамански практики, води медитации по метода Хо`опонопоно, женски кръгове и практики.

Сътворява за клиентите си и лична индивидуална козметика или парфюм според техните желания и нужди. Организира таро и музикални кръгове с благотворителна цел при лунните фази на Новолунието и Пълнолунието.

Можеш да се свържеш с Ели чрез нейната страница във Facebook – Soulful Intuitive Tarot.

Елизавета Иванова
Елизавета Иванова

Здравей, Ели! Разкажи как започна твоята връзка с Таро картите?

Привет! Много благодаря за възможността да запозная повече прекрасни душѝ с Таро! Духовният ми път започна много отдавна, постепенно придоби структура и уникалност, тъй като никога не се е вписвал в общоприетите критерии.

По съвсем естествен начин по този Път срещнах изключителни хора. Един от тях беше Силвия Маринова – уникална жена с много дълбоки езотерични познания. Тя ми подари първата колода Таро. Гравитирах около Таро отдавна, но истината е, че се страхувах от това, което предусещах, че ще отключи пред мен – силата да виждам. Това е голяма дарба и едновременно с това и проклятие.

Силвия ми подари Келтското Таро през 2019 г. – много важна и знакова година за мен, която промени целия ми живот. Тя напусна физическия ни свят през 2020 г. след светкавично заболяване. Загубата за всички ни бе огромна, но истината е, че тя отдавна не беше за тук и просто Господ, Вселената, или който както го нарича – Висшата сила си я прибра при себе си.

Таро, таро карти, колода, гледане на Таро, Елизавета Иванова

Какво представляват Таро картите? С какви работиш ти?

Таро картите са оракулски интрумент за гадания.

Исторически сведения за първите колоди (така се нарича целият комплект карти) има от Средновековието. Смята се, че са се появили около XVI-XVII век в Южна Франция. Поради тази причина първите колоди се наричат Марсилско Таро.

Колодата съдържа 78 карти и се разделя на малки и големи Аркани.

Големите Аркани са 22 карти, всяка уникална сама по себе си. Малките Аркани са 56, разделени на четири бои, които отговарят на боите от картите за игра – Купи стават Чаши, Кари стават Пентакли, Спатии стават Жезли и Пики стават Мечове. В Таро има една допълнителна четворка карти спрямо картите за игра, затова са 56, а не 52.

В Марсилското Таро и Таро на Райдър-Уайт (най-известните колоди) всяка карта е изрисувана с уникално за нея изображение.

Една карта има две различни значения, в зависимост дали е изтеглена в изправена или обърната позиция, спрямо теглещия. 78 карти имат общо 156 значения.

Аз работя с колода, която се нарича Златно Таро – класическа колода, която избрах, тъй като малките Аркани не са изрисувани със собствени рисунки. Направих това най-вече, за да избегна сугестията от страна на клиента, тъй като изображенията върху картите могат да са подвеждащи поради различните възприятия на всеки.

Работя и с няколко оракулски колоди – Билково Таро, където всеки Аркан е свързан с отделна билка; Оракул на Свещенната женственост на Меган Уотърсън; Оракул на Архетипите на Ким Кранс; Оракул на Жените-Медицина – истински уникат за България, авторката е французойка и не желае оракулът да се превежда и разпространява извън Франция за момента; както и Оракул със заклинания и магии.

Поради мъката от загубата на Силвия все още не работя с, подарената ми от нея, колода на Келтското Таро. От известно време обаче усещам как тази колода ме вика…

Таро, таро карти, колода, гледане на Таро, Елизавета Иванова

Кои са основните принципи за работа с Таро карти?

Най-важно е теглещият да е с отворено сърце и да е готов да чуе какво имат да му кажат картите. И да знае, че това са насоки, няма нищо фатално в една подредба.

А за гадателя е важно да умее да подхожда емпатично, да владее полето на доверие между него и клиента, и да вярва на интуицията си.

Основен принцип е и да не се подвеждаме от индивидуалното значение на всяка карта. Разбира се, то е важно, но смятам, че много по-важна е подредбата, която получаваме накрая. Тълкуването зависи и от поредността на всяка карта в тегленето. Много е важно и правилно да формулираме въпроса ни към Таро, ако имаме конкретен такъв.

Таро картите наистина ли могат да предсказват бъдещето?

И да, и не. Таро отчита енергията на момента и на конкретната ситуация. Поради тази причина:

Не е удачно да търсим консултация с Таро, ако искаме да знаем какъв ще бъде животът ни след 5 години например.

Смята се, че Таро улавя възможности в рамките на следващите няколко месеца. За това си има и много логично обяснение – живеем в динамично време, пред нас постоянно изникват нови възможности и избори. В крайна сметка от нас зависи какво ще изберем да направим, накъде ще тръгнем, на кого ще се доверим.

Таро може да ни каже дали този избор е правилен към дадения момент, но не и дали ще е правилен с всичките му последствия след 5 години.

Таро, таро карти, колода, гледане на Таро, Елизавета Иванова

Какво могат и какво не могат да предсказват Таро картите?

Таро може да ни помогне да вземем решение как да постъпим, какво да изберем, може да ни подскаже как ще ни се отрази дадена промяна.

Но Таро не може да ни каже правилно ли е дадено решение или избор, както и как ще се развие дадена ситуация твърде напред в бъдещето.

Препоръчително ли е човек да има конкретен въпрос, за да се допита до Таро картите?

Не е задължително.

Ако имаме конкретен въпрос, трябва да знаем, че той не може да бъде формулиран като затворен такъв, т.е. не може да очакваме от Таро отговор Да или Не.

Таро изисква отворени въпроси. Това също е част от ролята на тълкувателя – да ни помогне да формулираме въпроса си така, че да получим максимална информация от Таро за него.

Изключително интересни подредби се получават и когато нямаме конкретни въпроси. Може да се направи подредба за състоянието към момента, ако се чувстваме заседнали, ако търсим накъде да поемем, ако сме изправени пред избор.

Може да се направи подредба как ни се отразява дадена лунна фаза. Аз лично правя такава подредба за себе си при всяко Новолуние и Пълнолуние, като го обвързвам с астрологичното значение на всеки знак.

Може да се направи подредба за важен за нас момент или етап от живота – рожден ден, встъпване в брак, смяна на жилище.

Как протича една сесия с Таро карти?

При мен практически няма фиксиран начин на протичане на сесия с Таро.

Ако има конкретен въпрос, първо го формулираме така, че да получим максимално точна информация. Това може да наложи разделянето му на два или повече въпроса. За всеки въпрос теглим по три Таро карти и тяхната подредба и поредност тълкуваме спрямо зададения въпрос. След това използвам поне един от останалите оракули, споменати по-горе.

Ако няма конкретен въпрос, правим подредба с поне три Таро карти, три карти от Билковото Таро и по една карта от поне два други оракула. След това тълкуваме спрямо темата – лунна фаза, важен етап от живота, предстоящи промени.

Изборът на допълнителни оракули, които да ползвам, правя изцяло интуитивно. Зависи от човека, потърсил ме за помощ, от въпросите или темите му. Просто има оракули, които ми проговарят за даден човек, или пък не.

Таро, таро карти, колода, гледане на Таро, Елизавета Иванова

Как да изберем човека, който да ни гледа на Таро?

Интуитивно. Аз лично смятам, че в съвременното общество интуицията, онзи „гъдел под лъжичката“, много се подценява. Слава на Богинята, забелязвам как това се променя постепенно.

Бих посъветвала читателките, ако имат възможност, да наблюдават и проучат работата на даден таролог (това е официалният термин) преди да отидат на сесия при него.

За мен не е удачно да се прави сесия при човек, който е твърде категоричен в тълкуванията и съветите си. Разбира се, възможни са изключения, понякога картите наистина са категорични. Нито пък при човек, които е твърде лаконичен.

Таро тълкуванията се изговарят и обсъждат, често това довежда до допълнителна нужда от разяснения. И като цяло, не е удачен изборът на човек, който се опитва да ни наложи своето виждане и да ни вкара в своя личен усет за ситуацията.

Таро е малко като шаманските практики – изисква се активното участие на клиента, всичко се прави и решава спрямо него, всичко се обсъжда с него.

Какво ще пожелаеш на читателките на Животворна?

Да слушат вътрешния си глас. Да вярват и разчитат на интуицията си, защото всяка
една от нас знае най-добре кое е най-добро за нея. Да са с широко отворени очи и сърца, и същевременно да не допускат да бъдат заблуждавани заради добротата си.

Успех и попътен вятър!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s