Рецепти за сладки сънища от Гергана Радович + подкаст

на

Всеки спи, какво толкова има да си говорим за съня? От неговото качество обаче зависи до колко отпочинали, концентрирани, творящи и дори богати ще бъдем. Сънят е пряко свързан с качеството на живот!

В новия епизод, в подкаста на Животворна, си говорим с холистичния терапевт и специалиста по съня – Гергана Радович. Имам удоволствието да познавам Гери от 2019 г. Тя е авиационен инженер с над 15 години опит в управлението на умората, стреса и съня на летателни екипажи. Създател е на холистична състема за подобряване качеството на сън и живот, а съвсем скоро, на 20 април 2023 г., излиза и нейната първа книга „Фабрика за сън“.

Виж подаръка от Гери за теб, с който сама да определиш качеството на твоя сън!

Хората очакват, че сънят ще се случи от само себе си. Живеят с идеята, че цял ден могат да са на „пълна газ“ и изведнъж, магически, очакват, че във времето, в което са решили да спят, просто ще легнат и ще заспят. И когато това не се случва, те са много изненадани.

Как да подготвим тялото си, за да спим по-добре?

Един от най-добрите начини да се подготвим за сън е като отпуснем ума си, съзнанието си. За мен един от най-ефективните и лесни методи за това са ТЕС (бел. ред. техники за емоционална свобода. Те са част от енергийната психология, влияят на емоционално, физическо, ментално и духовно ниво. Техните се извършват чрез потупване с пръсти върху определени точки по тялото).  

Всеки, който се интересува от темата, препоръчвам да прилага ТЕС вечер, няколко минути преди заспиване. Има много ТЕС медитации, които са подходящи. Това всъщност е последното нещо, което да направим в подготовката ни за сън. Преди това трябва да се движим през деня, да сме физически изморени, да внимаваме какво и кога вечеряме, да обърнем внимание в каква обстановка спим, как изглежда спалнята ни.

Тук съм далеч от мисълта, че всичко трябва да е перфектно. Аз съм човек, който не обича крайностите и винаги съветвам „Пазете се от крайностите“, защото те са краткотрайни. Можеш да запазиш това състояние, с безкрайно усилие на волята, за кратко време.

Как изглежда добрата вечеря, която да предразположи тялото ни да спи по-добре?

Това е доста субективно. Ние сме различни, имаме различни потребности.
Като правило се препоръчва да има 3 часа между последното хранене и времето за лягане. От опит мога да споделя, че това не работи за всеки.

Тежката, мазна и пикантна вечеря, непосредствено преди лягане, влошава качеството на съня.

Колкото по-тежка е вечерята, толкова по-голям трябва да е интервалът между нея и лягането. Чипсът, пуканките, шоколадът – има много хора, които твърдят, че това е „тяхната храна“, но това не е храната на тяхното тяло.

Храната трябва да включва основните хранителни групи – да има достатъчно въглехидрати, мазнини, протеини. Много е важно какво ядем и каква стойност носи тази храна за нашето тяло.

Има изследвания, които показват, че стриктните, нисковъглехидратни диети влошават количеството и качеството на съня. Това означава, че заспиваш, но се будиш много рано и не можеш да спиш след това. Често сънят е неспокоен или не можеш да заспиш до много късно. Това важи и за всички други крайни диети, те не са подходящи за всички хора.

Условия на средата, в която спим

Ако има едно нещо, което можем да направим, за да подобрим съня, това е да се разделим с телефона, таблета, компютъра от 90 мин. до 2 часа преди лягане.

Ако имате навика да заспивате на пуснат телевизор, опитайте да го замените с бял шум, т.е. природни звуци – вълните на морето, звукът на дъжда, песента на птичките.

Хората в големите градове подценяват нощната светлина, т.е. до колко е тъмна стаята, в която спят. Повечето от нас са свикнали да спят в сумрак, в който уж е тъмно, но можеш да се ориентираш какво се случва. Човешкото око има много добра адаптивна способност и се приспособява към много ниски нива на осветление, но тялото ни има нужда от тъмнината, за да се отпусне и заспи.

Когато угасиш лампите и виждаш какво се случва в стаята, макар и в тъмни краски, това е много високо ниво на осветление. Инвестицията в тъмни завеси или плътни щори може да направи чудеса за качеството на съня на всеки от нас.

Показатели за добър сън:

  • Будиш се с лекота.
  • Чувстваш се добре през деня – умът ти е свеж, фокусирана си.
  • Заспиваш лесно вечер.
  • Спиш часовете, от които знаеш, че имаш нужда.

Симптоми за проблеми със съня:

  • Лягаш си и не можеш да заспиш дълго време.
  • Лягаш, заспиваш, но се събуждаш в малките часове на нощта – 1, 2, 3, 4 и след това не можеш да заспиш.
  • Заспиваш непосредствено преди алармата да звънне.
  • През деня си уморена.

За да бъде сънят ни качествен, той трябва да е максимално дълбок, максимално дълго време.

Може ли да се навакса сън?

Загубеният сън е загубен сън. Ако системно, през работната седмица, имаш нужда от 8 часа сън на ден, но пет дни ти спиш по 6 часа и всеки ден губиш по 2 часа, това са 10 часа на седмица. В събота ти трябва да спиш 18 часа, за да ги „наваксаш“, което е почти невъзможно, и да се случи, това ще е еднократно.

Книгата „Фабрика за сън“

Вярвам, че всеки човек има нещо, което ТРЯБВА да направи и тази книга за мен бе точно това. Аз нося идеята за нея много отдавна, през 2017 г. направих първите крачки. Тази книга ме накара да я случа. „Фабрика за сън“ се появи, защото исках да дам на заетите, успешните, работещите хора инструмент, който да прилагат ежедневно, за да подобрят качеството на своя сън. От него зависи всичко, което правим в живота си, зависи какво е нашето здраве, как се чувстваме, какво постигаме, колко сме богати.

Книгата се базира на холистична програма за подобряване качеството на съня и живот, която създадох преди доста години. Сега я облякох във форма, подходяща за самостоятелна работа. Не случайно книгата върви с Дневник на съня, защото тя предоставя информацията, а дневникът е инструментът, с който да я използваме.

Аз вярвам в холистичния подход. Вярвам, че ако искаш да постигнеш резултат, трябва да направиш много малки неща в много различни посоки!

До края на април 2023 г. поръчай „Фабрика за сън“ с подарък „Дневник на съня“.

Премиерата на книгата „Фабрика за сън“ е на 20.04.2023 г. в София, Betahouse, пл. „Славейков“ №11, от 18:30 часа. Повече информация ТУК.

Чуй целия подкаст с Гергана Радович!

Вашият коментар