Четирите типа в Хюман дизайн

Системата Хюман дизайн разпознава четири типа хора на база на тяхната аура.

  1. Манифестор
  2. Генератор
  3. Прожектор
  4. Рефлектор

Провери кой е твоят тип ТУК.

Манифестор

Той е силно енергиен тип, устроен да действа и да взима решенията в живота си на база вътрешен импулс. Представителите на този тип са единствените, за които е естествено да действат, без да имат нужда от външен стимул. Те са устроени и имат вродена способност да задвижват хората около себе си и да ги стимулират да действат.

Самите те имат нужда да информират околните, когато действията им ги засягат, за да намалят съпротивата в живота си.

Аурата на Манифестора е затворена и отблъскваща.

За него е естествено да бъде самостоятелен и независим в постигането на целите си. Той няма нужда от външно съдействие, не понася контрола и се чувства най-добре, когато е оставен на мира.

За Манифестора не е лесно, нито пък приятно, да следва стратегията си да информира, защото той не обича да се обяснява и да забавя действията си. И въпреки това, навременното информиране „предупреждава“ другите, които имат общо с неговите действия, и намалява нуждата от контрол. Така той си осигурява много по-голям шанс да получи свободата, от която се нуждае, и процесът му върви с много по-голяма лекота.

Когато Манифесторът не следва стратегията си, хората, засегнати от неговите действия, могат да останат с усещането за хаос, да се почувстват пренебрегнати или по някакъв начин да бъдат притеснени от липсата на яснота.

Много е вероятно да започнат да го „занимават“ и „притесняват“, и в крайна сметка често се случва онова, от което Манифесторите най-много бягат – контролиране и ограничаване. Това е и основата за т.нар. не-азова тема на всеки Манифестор, а именно – гневът.

За да поддържаме максимално ефективни и хармонични отношения с Манифесторите, както и за да подкрепим тяхната автентичност, е важно да им даваме свобода на действие, да не искаме твърде много обяснения от тях, да им задаваме въпроси лаконично и конкретно, и да ги информираме за намеренията си.

Генератор

Генораторите са всички онези хора, които са устроени да бъдат продуктивни, при това да поддържат продуктивността си с постоянство.

Имат нужда да бъдат отворени към средата и хората около себе си, за да разпознаят подходящите за тях въпроси и стимули, които ще задвижат енергията в тях (т.нар. отклик) и ще ги предизвикат да се ангажират с нещо или някого, което пък ще ги доведе до резултати и дълбоко удовлетворение.

Аурата на Генераторите е отворена и обгръщаща, сякаш чака нещо да се приближи, за да го прегърне и да даде с радост и лекота част от сакрална си енергия.

Когато подходящият стимул се появи, Генераторите реагират на физическо ниво, сякаш цялото им същество казва „ДА“ и съответният механизъм заработва, така че да произведе колкото се може повече енергия. Когато са ангажирани с точните за тях дейности и хора, те са енергични, дейни и се наслаждават на процеса, а също така са чудесна компания за околните.

Генераторите не се плашат от работа – напротив, те имат вродена издръжливост и когато извършват една дейност на базата на отклика си, те могат да бъдат заети с нея продължително време.

Една от най-големите трудности за Генератора е да изчака подходящия стимул и да не се подвежда да инициира действия, насочени от ума.

Важно е да си даде сметка, че чакането не е бездействие, а адекватен и осъзнат процес, който не може да бъде заместен с иницииране. Ако един Генератор системно инициира процесите в живота си, успехите ще идват с много по-голям разход на енергия, отколкото ако просто следва енергията си.

хюман дизайн, генератор

Чист генератор и Манифестиращ генератор

В общия случай Чистите генератори са по-прецизни и по-естественият за тях подход е „стъпка по стъпка“, докато Манифестиращите са по-целеустремени и са склонни да пропускат стъпки, които не са съществени за тях по пътя към целта.

За всички Генератори е особено важно да знаят, че рутинните процеси не бива да се разглеждат като нещо досадно, защото често те са ежедневен източник на удовлетворение. Разбира се, има различни дейности, които влизат в тази графа – за едни е удоволствие да осчетоводяват фактури, за други – да гладят, за трети – да бродират и т.н.

Прожектор

Прожекторът е устроен да взима съществените решения в живота си, след като е получил разпознаване и формална покана от хората около себе си.

Тези хора не са устроени да работят по стандартния начин, по който разбираме работенето. Те имат умението да боравят по най-добрия начин с енергията, която средата им предлага. Усещат на много фино ниво енергетиката около себе си и я насочат по най-правилния за всички начин.

Прожекторите могат да бъдат много различни един от друг, но най-общо казано разпознаваме три вида прожектори – енергийни, класически и ментални.

Енергийните прожектори притежават поне един от т.нар. „двигателни центрове“ в Хюман дизайн картата и често имат нуждата да се освободят от натрупаната там енергия. Въпреки това, за тях е важно да си дават сметка кога ползват тази енергия за нещо свое, кога я инвестират след като са разпознати и поканени, и кога някой просто се възползва от нея. Също така е добре да бъдат бдителни и да наблюдават дали тази енергия не ги тласка към излишна инициативност.

Класическите прожектори нямат нито един двигателен център и това им дава възможност да усещат много добре енергията на околните. Ако са коректни със себе си и се доверяват на тази сензитивност, те могат да бъдат много обективни спрямо поканите, които получават, и да си спестяват ангажираността с неподходящите дейности и хора.

Менталните прожектори имат изключително отворен дизайн и това им помага да проникнат дълбоко в средата, която ги заобикаля. Те са много свързани със своя ум и могат да бъдат отлични външни авторитети за околните. Важно е да помнят, че умът им не може да бъде авторитет за самите тях.

хюма дизайн, прожектор, съветник

Независимо от вида, именно Прожекторите са хората, които са най-добрите съветници за другите, когато мнението или насоката им е потърсена изрично.

Всеки друг тип, разбира се, би могъл да даде полезен съвет, но насоките на един Прожектор винаги са много ценни, когато той е разпознат като компетентен. Поради спецификата на аурата им, за Прожекторите е особено важно да са заобиколени от правилните за тях хора.

Рефлектор

Това е най-рядко срещаният тип в Хюман дизайн. Няма да е прекалено да кажем, че Рефлекторът живее по различни правила.

Рефлекторите са абсолютно приспособими към всяка една среда. Те са устроени да усещат и да преценяват нивото на здравословност, автентичност, функционалност и на практика са като огледало на средата около себе си.

Тяхното предназначение е да отразяват, да прочитат и да повдигат енергията на другите, като в същото време връщат „прочетеното“ по един много фин, ненатрапчив и неосъждащ начин.

Те умеят да канализират и катализират един процес, когато човекът или хората са готови за тази крачка. Освен това отразяват случващото се толкова реално, колкото никой друг тип не може.

Поради тази причина Рефлекторите са изключително полезни участници в индивидуална среща, но особено в груповите процеси. Тяхното присъствие усилва ефективността, а тяхната обратна връзка може да бъде просто безценна.

За самите Рефлектори е от ключово значение да НЕ са спонтанни, да не се придържат непременно към един тип поведение и да наблюдават как се чувстват в различните среди с различните хора.

хюман дизайн, рефлектор

Независимо какъв е вашият тип, най-доброто, което можете да направите, е да го прегърнете и да го живеете.

Живеем в свят, пълен с общовалидни препоръки и фиктивни образи на успешни хора. Дори призив като „бъди себе си“ е придружен със стандартни съвети как да си онова, което уж си. Хюман дизайн е наука за различността и акцентът е върху отделния човек. Няма как всички да бъдем успешни по един и същи начин.

Наясно съм, че с цялата тази пропаганда около нас (курсове, коучове, реклами и т.н.) ни учи как всички сме родени за велики дела. Нека да сме честни – възможно ли всеки един от нас да е „велик“ по онзи начин, за който се сещаме на прима виста? Със сигурност не.

Но пък всеки от нас може да бъде велик за себе си, когато вместо да следва външни авторитети и да се стреми да удовлетвори външни изисквания, живее себе си, съобразява се със себе си и реализира своите собствени качества по най-добрия начин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s