Мама Дула и нейните кръгове на подкрепа за бременни

Да служи на жените, които носят живот – на това се е посветила животворната жена, с която те срещам този път. Тя е дула, психолог и Бахов консултант. Тя е майка на три деца. Тя е Марика Бабева – MamaDoulabg.

След като самата тя получава емоционална и физическа подкрепа „от първа ръка“, по време на своята първа бременност, разбира колко жени се нуждаят от това. Започва да предава личния си опит на близки и приятелки. Обучава се за дула към DONA International, а в момента членува в Асоциацията на българските дули.

Като дула предлага своята подкрепа, изцяло насочена към благополучието, нуждите и вярванията на бременната и раждащата жена.

Ето какво казва за себе си Марика:

Обичам аромата на гората, шума на реките, безкрайността на морето, лунната светлина. Обичам да изследвам нови места, култури и да общувам. В момента главната ми роля е „майката“, но успявам да я съчетая успешно с останалите важни за мен проявления на личността ми.

Марика Бабева

Разкажи за твоя път, който те отведе до това да станеш дула?

Всичко започна преди 11 години, когато забременях за първи път. Имах достъп до информация от първа ръка и получавах много силна подкрепа (благодаря ти, приятелко любима), но същевременно осъзнах, че не всяка жена има опора по време на тази трансофрмация.

Като психолог не се задоволявам с повърхностни знания и грижа. Именно тогава обърнах фокуса си към перинаталната психология и започнах да изследвам различните психични процеси, които съпровождат бременността.

Непостредствено след раждането, към мен започнаха да се обръщат познати бременни, приятелки на познати жени и в един момент дори напълно непознати, за да споделят какво се случва, да си зададат въпросите, които ги вълнуват и да намерят утеха.

Изпитвах удовлетворение след разговорите, отделях от времето си с вълнение и осъзнах колко много обичам да правя точно това – да подкрепям жените в зората на тяхното майчинство. В последствие преминах обучение за дули, което постави началото на моя професионален път.

Каква е ролята на дулата?

Основната роля е да бъде подкрепа, да носи усещане за сигурност, спокойствие и вяра в собствените възможности на бременната.

Марика Бабева, дула, бременна, психолог
Марика Бабева

Разкажи за кръговете на подкрепа за бременни, които водиш – какво представляват?

Кръгвете са безопасно пространство, в което жените получават възможност да изрекат всичко, което е в главата им, да се чуят, да бъдат чути, приети. Случва се обмяна на опит и знания. В женският кръг няма йерархия, но има ясни правила – толерантност, емпатия, автентичност, конфиденциалност.

Основната цел, по време на кръга, е всяка една жена да опознае по-добре самата себе си. Когато това се случи в групов формат, осъзнаването, че „не е сама“, носи допълнителна утеха.

Обикновено един женски кръг продължава около 2-3 часа, в рамките на които използвам различни техники за опознаване на трудните емоции и намаляване на интензитета им. Правим различни практики за връзка с бебето, визуализации и беседи. Всеки кръг има различна тема, на която се базира всичко, което се случва по време на срещата ни.

Наскоро проведе своя първи кръг на благословия и наричане на майката. С какво той е по-различен от обичайните, които правиш?

Този кръг е много личен, за разлика от обичайните кръгове с бременни, тук участниците са една бременна и нейните близки жени. Всичко, което се случва, е насочено към жената, носеща живот.

Близките ѝ влизат в ролята на орисници и се създава усещане за празник – празнува се краят на бременността и встъпването в майчинската роля.

Практиките са насочени към утвърждение и валидиране на женската сила, укрепване на връзката между жените и посрещането на новата душа.

Каква беше емоцията по време на случване на кръга?

Всъщност емоциите бяха много, но ако мога да генерализирам, усещаха се обич, вълнение,
благоговение, радост.
Имаше смях и сълзи, които бяха външното проявление на всичко, което изживяха жените.

Този кръг, макар и фокусиран към бременната, дава много и на останалите участници.

дула, бременност, подкрепа

Можеш ли да споделиш наричане, което бъдещите майки да направят сами за себе си?

Всяка жена има различни потребности и наричанията са строго индивидуални. Думите, адресирани към някой и изречени в жив контакт, носят мощна сила и работят както на съзнателно, така и на подсъзнателно ниво.

Моето универсално наричане е „Довери се на тялото си, повярвай в силата си и бъди готова да преминеш границата на възможностите си – способна си да се справиш“.

Кой може да се включи в твоите кръгове? Трябва ли да има предварителна подготовка?

Моите кръгове са изцяло насочени към бременните, отворени са за всяка една жена, носеща живот. Предварителна подготовка не е необходима.

Как подкрепата, която се дава на бременната жена в кръга, влияе върху раждането?

Подкрепата в кръга влияе на цялостното светоусещане. Случващото се в това пространство, носи увереност, спокойствие и сила на жените. Вярвам, че психическата подготовка е изключително важна както за раждането, така и за живота след него.

Именно това е моята работа като фасилитатор на тези женски кръгове – да подготвя жените и да им помогна да бъдат по-устойчиви и уверени в себе си, да чуят тялото си и да се отпуснат по време на раждането.

Какво е твоето пожелание за всички бъдещи майки?

Притихнете, чуйте какво има да ви каже вашият вътрешен глас – това е вашата истина.

Бъдете смели и уверени, защото вие сте най-добрите майки на вашите деца. Не на последно място – не забравяйте себе си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s