Подкрепа, вместо ограничения – как да възпиташ свободни деца?

„Не ходи там!“, „Не пипай това!“, „Стой тук!“, „Играй само с това!“ и още много изречения, които си чувала от родители на площадката или сред приятели. Понякога дори ти самата можеш да кажеш нещо подобно, без да се усетиш. Знаеш ли, че често чрез тези забрани лишаваме бебетата, а след това и децата, от много голяма част в тяхното развитие?

Със сигурност не е приятно, когато тъкмо пролазилото бебе се отправя на пътешествие извън килимчето за игра, защото има шанс да се удари или да му стане студено на плочките. Спирайки порива му да изследва света обаче, ти го органичаваш не само физически, но и ментално.

Решението е: променяш средата, за да бъде безопасна и приятна, а не ограничаваш детето.

Често в стремежа си да бъдеш отговорен родител, който се грижи за безопасността на детето си, без да искаш, го ограничаваш от собствените му инстинкти. Естествено, когато става въпрос за безопасност, няма нищо по-нормално от това да реагираш първосигнално, за да го предпазиш. 

Предлагам ти няколко идеи как да помогнеш на детето си да опознае света, без да налагаш ограничения. С тях то ще се чувства свободно и ще се впусне в приключения, а ти ще придобиеш увереност и спокойствие. Сигурно ти се струва невъзможно, но не е така!

Остави го да обикаля из стаята

Няма нищо по-интересно за едно бебе, което сега се е научило да лази или ходи, от това да изследва всеки милиметър от стаята. Всичко за него е ново и интересно. Ще иска да пипа, отваря и затваря, ще се опитва да се катери и изправя по всички възможни мебели. Не го ограничавай в това да стои ограден от няколко играчки и килимче. Да, там е безопасно, защото е меко и няма да ти се налага непрекъснато да го следиш къде ходи, но се опитай да изоставиш предразсъдъците си и го остави да те води.

Няма да изпиеш кафето си спокойно, защото ще следиш дали малкият изследовател не бърка в контактите, но след няколко месеца ще имаш дете, което знае къде може да отиде и къде не, базирано на своя опит. Децата са много по-умни и преценяващи, отколкото си мислиш. Опитай се да се довериш на детето си, няма да сгрешиш. Намесвай се само в ситуации, които пряко заплашват здравето и живота му.

Падането не е страшно

За теб, като майка, няма да има нищо по-стресиращо от това детето ти да падне или да се удари. Знам какво е да се притесняваш дали е добре, има ли му нещо, боли ли го. Повечето пъти, когато детето падне, му няма нищо. В редки ситуации е хубаво да го заведеш на лекар, за да си сигурна, че всичко е наред. 

Важно! Внимавай детето да НЕ пада на глава, това може да е изключително опасно за него!

Майчиният инстинкт е голяма работа и ти сама ще разбереш кога нещо сериозно се е случило и кога е лек удар. Костите на бебетата са много по-гъвкави и меки от тези на възрастните, затова поемат ударите по съвсем различен начин. 

След като детето пролази, ще дойде етапът, в който ще иска да се изправя. Понякога ще залита, друг път ще пада. Така то придобива рефлекс да пада на ръчичките си и да предпазва главата си. Ако винаги го придържаш и се опитваш да го държиш, ще му бъде по-трудно да се научи.

Знам, че е неприятно, когато го видиш как тупва по дупе и се разплаква, но то така се учи. Разбира се,  когато става въпрос за по-сериозна възможност от падане, бъди винаги насреща.

Най-добрият съвет, който мога да ти дам, е винаги да стоиш до него, за да си сигурна, че няма да се нарани сериозно, но не непрекъснато да го държиш. Дай му пространство и ще видиш как пред очите ти детето придобива сила и смелост, опознавайки собственото си тяло и рефлекси.

Домашните задължения не са само за възрастните

Точно така. Какво по-хубаво от това да имаш помощник в домашните задължения? Ако детето ти има интерес към метлата и лопатата, позволи му да изпробва как се мете. Покажи му и ще видиш колко гордо ще се почувства, че е като мама. Има интерес към кухнята? Качи го на стол и го остави да меси тесто, да бърка смес за палачинки. Детето ще се изпълни с радост, че може да върши неща като големите. 

Доказано е, че бебетата и децата до 3 г. не правят разлика между задължения и игра. Именно чрез игровия подход те изучават света. Децата, които от малки са включени в домакинството – пускат перални, вадят дрехи от сушилнята, подреждат играчки, са много по-уверени в себе си и изграждат много добро мнение за личността си. 

Често този тип задачи, които детето ще върши, изобщо няма да са перфектни, дори тъкмо обратното, но го остави да се забавлява и изучава.

То ще се научи най-вече от твоя пример, така че прави това, което искаш и детето ти да прави.   

Площадките и техните препятствия

Сигурно си мислиш, че няма по-опасно място от детската площадка. Всяко съоръжение там може да извика стотици мисли за това как детето ти пада или се удря. Въпреки това, опитай се да дишаш дълбоко и спокойно, пусни детето да лази и ходи на постелката. Ще видиш колко бързо може да се ориентира кое е в неговите способности и кое не.

В някакъв момент ще поиска да навлезе в тревата, да откъсне някое цвете, да погали някоя котка. Ти сама ще прецениш дали да му позволиш взаимодействие с улични животни, но го остави в контакт с природата. Остави го босо върху тревата, наблюдавайте заедно мравките и бръмбарите. Можеш да измислиш десетки игри, в които да опознавате света и да се забавлявате  заедно. Дай воля на въображението си и се откажи от  ограниченията. Детето ще ти бъде благодарно, а ти ще бъдеш горда с неговите постижения.

Няма по-щастливо от свободното дете

Трудно е да оставиш невръстно хлапе да те води, защото то все още не знае кое е опасно. Дай му тласък, за да разбере. Като майка ще ти бъде нелеко, защото ще трябва да следиш всяко негово движение, но сама ще видиш колко спокойна ще се почувстваш, когато детето ти изгради качества като смелост, любознателност и приключенски дух. Няма по-щастливо от свободното дете!

Всичко трябва да се прави с мъдрост, затова се намесвай, когато си нужна. Нека детето знае, че мама винаги ще бъде до него и няма да го остави да се нарани. Ще има моменти, в които, колкото и да се опитваш, няма да можеш да го предпазиш от всичко. Ще пореве, ще го боли, но след това ще запомни кое е опасно за него. Довери се на детето и собствения си инстинкт и заедно се впуснете в приключения!         

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s