Неподозирани ползи от кърменето за теб и бебето

Кърменето е естествено продължение на раждането. В началото започва бавно, понякога трудно, но с упоритост и любов се превръща във вълшебен процес, който изгражда силна връзка между теб и твоето бебе. Това е време, в което сте само двамата, сгушени, взаимодействащи си. Няма нищо по-мило от това да видиш как светват очите на детето ти, когато го кърмиш. Тялото ти е напълно пригодено за този момент, затова не се притеснявай дали ще успееш да го направиш. Подготви ума си и се образовай на тази тема, за да знаеш какво те очаква.

Има толкова много източници, от които да почерпиш информация за правилна стойка или правилно засукване. Ако си наясно с всички неща, които те очакват, кърменето ще върви с лекота. Винаги можеш да се обърнеш към консултанти, за да ти помогнат и дадат насоки.

За кръменето

Кърменето е вълшебно, успокояващо, полезно, приятно и веднъж щом потръгне, ще видиш колко лесно ще ти бъде. Не се страхувай от първоначалната болка, тя е там, за да ти помогне.

Знаеш ли, че в първите дни след раждането, при всяко засукване получаваш контракции? Звучи страшно, но всъщност не е. Благодарение на тях, матката ти ще започне да се свива до нормални размери.

Кърменето изгражда силна връзка между теб и бебето ти. Ще усетиш позитивните ефекти, не само с тялото си, но с ума и емоциите си. То осигурява контакт кожа в кожа, който е нужен на бебето ти. Така ще се чувства спокойно и сигурно при теб, не само сега, но и в следващите години. Докато сте кожа в кожа, тялото ти излъчва коктейл от щастливи хормони, включително окситоцин, който е известен с това, че е хормон на любовта и прегръдките.

Засукването при бебето е естествен успокоител и винаги, когато се чувства уплашено или застрашено, е нормално да те търси. Не се притеснявай от това, позволи си да прекараш ценно време, в което, докато кърмиш, ще си починете взаимно.

Този процес има много ползи както за теб, така и за бебето ти. Ще те запозня с някои от най-интересните и любими мои плюсове, като ги разделя на няколко части – за тялото ти, за здравето на бебето и за душата.

Ползи за тялото

Кърменето помага за сваляне на килограми

Не при всеки, но има изследвания, които показват, че докато тялото ти произвежда кърма, гори между 500-700 калории. Съчетано с правилно хранене, леки упражнения, след като си се възстановила от раждането, кърменето може да доведе до бързо сваляне на натрупаните килограми и скоро отново ще влезеш в дънките си.

Кърменето помага за свиване на матката

Както вече споменах, благодарение на този процес, матката ти ще се върне бързо до първоначалната си форма. Много доктори заявяват, че жените, които кърмят, много по-лесно възвръщат нормалните размери на детеродните си органи.

Кърменето може да е превенцията срещу рак на гърдата

Това е факт, който не е доказан на 100%, но при някои жени е помогнало. Естествено, преди всичко е важно да не пропускаш ежегодните прегледи на гърдите си, както и да се храниш здравословно и да живееш пълноценно.

Ползи за здравето на бебето

Детето ти ще изгради добра имунна система

Кърмата е естествената храна за бебето. Тя  има най-добрия състав, от който има нужда то, за да расте. В нея се съдържат антитела, които подпомагат изграждането на добра имунна система. Доказано е, че кърмените бебета, обикновено са по-здрави, но, като при всичко останало, има изключения.

Целувайки бебето си, по устните ти полепват антитела, които са били по кожата му. Впоследствие те се предават в кърмата ти, а бебето ги приема с нея. Именно заради това млякото, което произвежда мама, е вълшебно и лечебно.

Кърмата е естествен пробиотик

Сигурно си чувала, че е важно детето да приема пробиотик, за да бъде здраво, но ако го кърмиш, няма да имаш нужда от тази добавка. Защо? Защото се съдържа в кърмата. Част от пробиотиците поддържат имунната система, а друга са източник на здравословна бактерия, наречена микробиом. Микробиомът помага за превенция срещу астми, алергии и други хронични възпаления, които човек може да развие.

Кърмените бебета страдат от по-малко колики

Да, заради това, че не пият от шише и поемат по-малко въздух, докато се хранят, при бебетата, които са изцяло на майчино мляко, има по-малко колики.

Ползи за душата

Кърменето помага при следродилната депресия

Кърменето произвежда хормони на щастието, а това, че детето ти е в теб, те кара да се чувстваш спокойна и радостна.

Естествено успокоение

Не винаги, когато детето ти иска да суче, е защото е гладно. Понякога има нужда от успокоение. Кърменето помага то да се чувства спокойно, сигурно, обичано и в топла атмосфера. Създава емоционалното свързване между теб и детето ти, повишава менталното развитие и дори някои проучвания сочат, че кърмените деца са по-интелигентни.

Още ползи от кърменето

Кърмата е безплатна

Сигурно си наясно с колко много финанси е свързано отглеждането на едно дете. Памперси, дрехи, играчки, всичко струва огромна маса пари. Кърмата, освен най-полезна, е и безплатна.  До шестия месец, или до момента, в който ще започнеш да захранваш бебето си, ще си спокойна, че то ще е винаги нахранено с топла и полезна храна.

Можеш да кърмиш навсякъде и по всяко време

Абсолютно! На разходка си с бебето, а то реве, защото е гладно? Е, винаги имаш храна с теб. Кърменето е естествен процес и няма нищо лошо в това да го правиш извън дома си и на открито. Съветът ми към теб е да си носиш покривало, ако се чувстваш неудобно. Със сигурност ще срещнеш неодобрителни погледи на минаващите, но за теб е важно детето ти да е спокойно и нахранено.

Ще се наспиваш по-добре

Колкото и невероятно да звучи, докато кърмиш, произвеждаш хормон пролактин, който подпомага качествения сън. Въпреки малкото сън, който понякога ще имаш, той ще е пълноценен.

Няколко думи за финал

Всички тези ползи са само малка част от нещата, които да те подтикнат да избереш кърменето. Важно е самата ти да се храниш с добра храна и да живееш здравословно. Все пак предаваш на детето си това, което е в теб. На теория звучи лесно и приятно, но често в практиката се появяват и проблеми.

По пътя си ще се запознаеш и с някои неприятности като неправилно засукване, хиперлактация, запушени канали, кърмаческа стачка, но винаги можеш да потърсиш помощ от квалифицирани консултанти по кърмене. Те винаги са насреща да помогнат на теб и бебето ти в този вълшебен процес.

Запомни, важно е да се подготвиш с цялата полезна информация, която имаш, а след това да поемеш на това пътешествие с твоя любим спътник – бебето ти!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s