Съвети за по-добра връзка с тялото и интуицията от Моника Карамфилова + подкаст

„Връзка с тялото“ – сигурно си чувала това изречение хиляди пъти. Който и метод за личностно развитие да избереш, която и медитация да си пуснеш, който и спорт да започнеш, първото предизвикателство винаги е връзката с тялото.

Понеже вярвам, че личният пример е най-доброто вдъхновение, поканих Моника Карамфилова – треньор по холистично здраве и личностно развитие, в последния епизод на подкаста на Животворна, за да си поговрим по темата. Виж нейните съвети за изграждане на по-добра връзка с тялото и интуицията, и как всичко това е свързано с личното ти щастие.

Последвай Моника в Instagram и Facebook, за да разбереш повече за нея, нейната дейност и наскоро отворилия център за женско здраве и личностно развитие в София!

Какво е връзка с тялото?

Връзката с тялото не може да бъде обяснена, тя може да бъде почувствана.

Връзката е, когато си в синхрон със себе си. Знаеш коя си, какво искаш. Тя ти позволява да се центрираш в себе си и да разбереш какви са твоите ценности и приоритети, как се чувстваш. Тази връзка се изгражда с много тишина и уединение. Това е бавен процес, който се развива интуитивно.

Твърде много хора живеят в главата си, разчитайки единствено на логиката. Тя не е нещо лошо, разбира се, но не е единственото, от което имаш нужда. За да се отпуснеш в интуицията, трябва да навлезеш в тялото. Да се научиш да пренасочваш енергията и фокуса от главата към тяло, за да разбереш какво иска да ти каже.

Интуицията се тренира

За да стигнеш до тази интуитивна връзка с тялото, е нужно да прекараш време в обучение, за да разбереш кое е нормално и кое не е, как да различаваш сигналите на тялото ти. От твърде много логика, режими, правила, ти губиш връзка с интуитивното в теб, затова е важно да научиш как да си я върнеш и да разчиташ на нея.

За да започнеш да се свързваш отново с тялото си, е нужно да изключиш думата „трябва“ от речника си и да я замениш с думата „искам“.

Когато всичко е „трябва“, ти минаваш в режим  на задължение, а усетиш ли, че нещо е задължение, започваш да действаш през волята и стискането на зъби, защото така си научена.

Виж още: Животът между ТРЯБВА и ИСКАМ – психологът Виктория Русева

Аз работя с много жени-войници, които искат да се превърнат в жени. Това е много красив процес, в който се учиш да не правиш нищо, да се отпускаш, да се доверяваш, да се питаш какво искаш. След това, като започнеш да правиш тези неща, имаш повече вдъхновение и намираш по-голям смисъл.

Няма постоянна промяна без ежедневни действия

Няма как да има промяна, ако не отделяш време за поддръжка. Това е все едно да отидеш на фитнес, да направиш 10 тренировки, да отслабнеш и да си кажеш: „Готово, вече отслабнах и се връщам постарому“. Ако постигнеш дадени резултати, е важно да ги поддържаш. Обикновено поддръжката е доста по-лесна от първоначалното постигане.

Същото важи и за промяната в начина на мислене. Може да посетиш различни семинари, да четеш книги, да работиш с треньори и да постигнеш осъзнатост, че  дадено нещо ти харесва, може да се научиш да слушаш тялото и интуицията си, но за да имаш дългосрочни резултати, е нужно да ги поддържаш с ежедневни действия.

Интуицията е мускул, който се тренира. Ако искаш наставление от нея и тя ти го даде, но ти не го последваш, то няма да се повтори.

Доверието е в основата на интуицията и връзката със себе си. Доверието към тялото, към света, към хората, към Вселената. Това е много силно качество, което ти помага да живееш по-спокойно.

Научи се да молиш за помощ

Много жени имат проблем с това да молят за помощ. Не могат да искат помощ, не знаят как да го направят. За тях е срамно да поискаш помощ и е геройство да правиш всичко сама. За да поискаш помощ, ти признаваш, че си уязвима.

Всички живеем в свят, в който имаме нужда от помощ и подкрепа. Колкото по-добре върви този кръговрат на даване и получаване, толкова по-добре се чувстваме и ние. Ако само даваш, ти се изтощаваш и се разболяваш. Започват да страдат и взаимоотношенията ти с хората. Когато нарушаваш този кръговрат на даване и получаване, човекът отсреща го усеща. Той чувства, че няма какво да ти даде и спира да го дава, защото не вижда тази потребност в теб.

Погрижиш се за себе си, за да не даваш токсична любов

Когато поставиш някой друг преди теб, най-често децата, партньора, родителите, кариерата, твоята любов става по-тежка и задължаваща. На енергийно ниво тези хора усещат, че ти даваш от едно изчерпано състояние.

Много пъти съм забелязала, че жена, която дава, без да се е погрижила за себе си, никой не я оценява. Светът е устроен така, че ценят този, който цени себе си!

Ти си отговорна само и единствено за твоето щастие

Не си отговорна за чуждото щастие, включително това на децата ти. Можеш да им осигуриш благоприятна среда, за да се развиват, но не си лично отговорна за това те да са щастливи. Чрез твоето щастие можеш да покажеш на деца си как и те да са щастливи, но не можеш да ги направиш такива.

Когато имаш разбирането, че ти си си най-важният човек в този живот, останалите започват да се съобразяват с това!

Чуй целия подкаст с Моника:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s