Из дебрите на детската хранителна алергия – как да приемеш и пребориш проблема

Помня с каква трепет, любов и дори страх очаквах първото си дете. В еуфорията на родителството, животът ми напомни, че пълно щастие няма. Няколко месеца след раждането се сблъсках с диагнозата „хранителна алергия“ – какво пък беше това и защо се случваше с моето дете? След лутане от специалист на специалист, накрая разбрах що за „животно“ е това – алергия към белтъка на кравето мляко. За мен това не беше просто диагноза, а присъда, чието следствие щеше да промени живота ми за цели три години.  Така и стана.

При АБКМ (Алергия към белтъка на кравето мляко) бебешкият организъм не успява да усвои голямата белтъчна молекула на кравето мляко, от което се получава алергична реакция. Най-често симптомите са от леки – обрив, оток, диария, запек, коремни спазми до тежки, като анафилактичен шок.  Е, тук поне не изтеглих късата клечка и ми се „паднаха“ поносимите симптоми.

Да приемеш това, което не можеш да промениш

Да, точно така, трябваше да приема, че моето дете, за неопределено време, няма да консумира млечни храни. Но не само то, а и аз. За мен кърменето беше много важно и в никакъв случай не исках да лишавам детето си от тази природна храна, за сметка на моето меню. Току-що родила, аз трябваше да изключа от него цяла една група храна  – млечната.

Повярвай ми, това е много трудно, за човек, който не сяда на масата без кашкавал, например. Много от майките, които четат тези редове, знаят колко силен трябва да е духът ти, за да спреш, буквално, да ядеш. Но и това се преживява, стига да приемеш, че картофите и оризът са най-вкусната храна на света.

Как да разпознаеш алергията?

Със сигурност на всяка майка се е случвало поне веднъж детето ѝ да прояви някаква непоносимост към храна. Тук не трябва да бъркаме двете понятия  – непоносимост и алергия са две различни неща.

Ако детето ти се обрива след като е похапнало нещо, първо си направи списък на храните, които му даваш всеки ден и към кои от тях изпитва дискомфорт. Така ще се ориентираш към коя група храни има проблем. Със записките посети гастроентеролог и сподели наблюденията си.  

Следващата стъпка е посещение при алерголог, който ще назначи необходимите изследвания и тестове. Те са два вида – за бърза и бавна алергична реакция. Тази информация ще ти е особено ценна.

Острата реакция може да е животозастрашаваща, затова в случай на хранителна грешка, много родители бягат към спешното.

Ако алергията е от забавен тип, симптомите не са приятни, но минават, когато диетата се поднови. След като диагнозата е налице, е добре да изключиш всички пакетирани храни и по възможност сама да приготвяш ястията на детето. Само така ще си сигурна, че в храната няма млечен протеин и дори следи от него. Това е важно за по-бързото възстановяване.

Снимка: Freepik.com

Наръчник за успешен край

Борбата с алергията определено не е лека, но битката се печели с постоянство и строга диета, само с това!

Беше кошмар ходенето по детски площадки. Там все някое дете дъвчеше нещо „забранено“ за моето. Влажният му и жадуващ за парче шоколад поглед ме изкарваше от нерви, но аз не бях  длъжна да превъзпитавам родителите как не се носи храна по площадките, нали? 

Продължавах с диетата на детето, изключвайки всичко вредно за него. Не бях привърженик на формулата проба– грешка и в това отношение спечелих. Ако искаш детето наистина да пребори алергията, трябва да спазваш много стриктна диета, дори да е за период от година– две.

Има светлина в тунела

Костваха ми три години – постоянни чуденки какво да му сготвя, непрестанно ровене в памперсите и  хвърлени доста пари за вегански продукти и лекарски насоки. Най-ценното за мен бяха споделените истории и рецепти на други препатили родители.

Затова, ако усетиш, че има някакъв проблем, опитай се да запишеш симптомите, да потърсиш лекарска помощ и да се свържеш с други като теб за споделен опит. Дори и на теб, в първия момент, диагнозата да ти изглежда като присъда, знай, че като всяка такава и тя има своя край.

Ключът към успешното преборване с алергията е в постоянството и строгата диета! И още нещо – диетата ме научи да подбирам добре храната си, отново да търся органични, чисти и полезни, за здравето на детето ми, храни. А в крайна сметка какво по-животворно от това?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s