13 мисловни модела, които ще подобрят психичното ти здраве

Мъжете и жените имат нужда системно да се грижат за психичното си здраве. Когато става въпрос за контрапродуктивни модели на мислене и поведение обаче, жените сякаш сме по-засегнати и е добре да им обърнем допълнително внимание.

Навярно си чувала името на Ейми Морин покрай нейната книга „13 неща, които психически силните хора не правят“. Тя обаче има още две книги в този дух – едната е посветена на родителите, а другата на жените („13 неща, които психически силните жени не правят“). Последната очертава негативните модели и навици, които ние жените сме по-склонни да имаме. Причините за това са много – обществен и културен натиск, задушаващи очаквания и т.н. За щастие, разпознаването на тези нездравословни мисловни модели е първата стъпка в създаването на положителна промяна, за да станем психически по-силни и устойчиви.

Тъй като е по-ценно да знаеш какво да правиш, а не какво да не правиш, съм  трансформирала негативните модели на мислене в 13 мисловни модела, с които да се погрижиш за психичното си здраве.

 1. Сравнявай се само със себе си

Измерването на твоето щастие, богатство, външен вид, или каквото и да е, спрямо други хора, отнема много от умствената ти сила. Единственият човек, с когото трябва да се сравняваш, е човекът, който си била вчера.

2. Откажи се от перфекционизма

Макар изказвания от типа „Аз съм перфекционист“ да ти звучат привлекателно, дори да са въпрос на чест, истинският перфекционизъм и преследването му по-скоро ще те изтощи и направи нещастна. Създавай високи очаквания за себе си, но едновременно с това приеми, че грешките са част от пътя.

Виж още: Колко струва да си „перфектна“?

3. Култивирай своята уязвимост

Необходима е сила, за да се изложиш и да рискуваш да бъдеш наранена. Независимо дали първа си казала „Обичам те“ или първа си задала неудобен въпрос, уязвимостта е ключът към формирането на по-здрави и по-щастливи взаимоотношения, на първо място със самата себе си. Уязвимостта е отваряне на сърцето, а само с отворено сърце можеш да изпиташ любовта като състояние на духа.

4. Съмненията не са спирачка

Съмнението в себе си е нормално понякога, но не и когато му позволяваш да ти пречи. Може би често чуваш гласове, които ти казват „няма да се справиш“, „точно на теб ли ще се случи този успех“, „откажи се, за да не съжаляваш“. Истината е, че често това не са твои мисли, това не е истинското ти мнение за теб самата. Това са думите на близки, приятели, непознати, дори родители, които са оставили отпечатък в съзнанието. Полагай системни грижи, за да ги изчистиш и търси своя вътрешен център – нещото, което винаги ще ти дава сили, независимо колко трудно и невъзможно ти изглежда.

5. Действай, вместо да премисляш

Когато премисляш всяка своя стъпка твърде много, ти замръзваш, спираш да действаш, т.е. спираш потока на живота. Ангажирай се с решаването на проблема, но не си позволявай да бъдеш хваната в капана на мислите. Те са само фикция.

6. Изправи се пред трудните предизвикателства

Бъди готова да се изправиш лице в лице със страховете си. Това не е лесно, затова предизвиквай себе си да ставаш малко по-силна всеки ден. Така ще изградиш увереност в способността си да се справяш с трудни предизвикателства. Не забравяй да отпразнуваш всяка твоя победа и мислено да се потупаш по рамото. Така създаваш запис в мозъка: „Мога да се справя с това!“.

7. Нарушаването на правилата не е страшно

Независимо дали става въпрос за неписано правило или за неспазване на чужди очаквания, нарушаването им това не толкова страшно и фатално, колкото си мислиш. В повече случаи дори е жизнеутвърждаващо, защото жените често сме склонни да се съобразяваме с „правила“, които не ни харесват, просто защото „така трябва“. Важно е да изградиш свой кодекс и правила на живот, по които да се движиш.

8. Издигай се с другите, а не върху тях

Принизяването на другите няма да те задържи на върха на класацията за дълго и, със сигурност, ще си навлечеш повече негативи, отколкото радост и удовлетворение. Когато повдигаш другите хора, помагаш им, подкрепяш ги, е много по-вероятно да успееш, просто защото така работят законите във Вселената. Бъди търпелива, за да видиш, че е така.  

9. Вярата в себе си е по-силна

Не позволявай на отхвърлянето или острата критика да те спре. Понякога близките ти няма да те подкрепят и това е болезнено, но само ти имаш отговорност за живота си и пътя на душата си. Не е нужно всички да вярват в теб, но е задължително ти да вярваш в себе си.  

10. Грешките не те правят лош човек

Когато сгрешиш, признай поведението си, без да обвиняваш личността си. Вместо да си кажеш „Аз съм лош човек“, кажи „Направих неподходящ избор“ или „Поведението ми в тази ситуацията не беше правилно“. Това е от ключово значение, за да не принизяваш своята стойност като човек, а да се вгледаш в конкретно поведение или модел, над които да работиш.

11. Говори, стига премълчава  

Премълчаването на емоции и ситуации, които ти тежат, води до загуба на умствена сила. Ти хабиш много повече енергия в това да мълчиш, отколкото би изхабила, ако изкажеш важните за теб неща. Да, често те не са приятни, но женската енергия ще ти помогне да поднесеш информацията по уважителен начин. Така ще се освободиш от товара, без да нараняваш друг човек. Ако пък още ти е трудно да говориш, отиди в планината, крещи и плачи на спокойствие, изрази се с изкуство или писане и направи всичко възможно заседналите мисли и емоции да излязат от теб.

12. Нормално е приоритетите ти да се променят

Независимо дали правиш пълна промяна в кариерата на 30-годишна възраст или преустройваш живота си на 60 години, няма от какво да се притесняваш. В различните етапи от живота ще имаш различни приоритети и това е напълно нормално. Никога не се отказвай от своето личностно израстване, без значение на каква възраст си, какъв е социалният ти статус и какво ще си помислят другите.

13. Уважавай успеха си

Практикувай да казваш „Благодаря“ винаги, когато те похвалят или ти направят комплимент. Щом го получаваш, значи го заслужаваш – не се съмнявай в това и не го омаловажавай. Наслади се на своя успех!

Както мислиш, така ще живееш! Подбирай мислите си мърдо!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s