Кога жената става майка?

Ако си раждала, знаеш, че това е едно от най-трудните неща, които можеш да направиш като жена. А ако не си, със сигурност си чувала десетки разкази за това как протича едно раждане. Знаеш ли, че максималните единици болка при човек са 45, но по време на раждане ти изпитваш до цели 57 единици! Този факт показва колко силна си и колко подготвено за това е тялото ти. Но сега няма да си говорим за раждането като процес, а за духовното съзряване като майка.

Превръщането от жена в майка

То е трудно, странно, приятно, объркващо, понякога самотно, друг път леко страшно, но винаги със смисъл. Целият процес започва, още докато си бременна, но същината идва, когато за пръв път чуеш проплакването на малкото голо същество, което няма търпение да го прегърнеш.

Оттам насетне вие се свързвате. Ти раждаш бебето, а то те превръща в майка. Животът ти започва нов етап, който в началото ще бъде непознат за теб, но повярвай, след няколко мига на напасване, ще заживееш щастлива. Всичко ще има ново значение. Ще се научиш на неща, които не си и предполагала. Ще усетиш топлина, за която си мечтала. 

Виж още: Позитивна дисциплина или как да възпитаме емоционално интелигентни деца

Ще допускаш грешки

Не се притеснявай, когато не направиш нещо както трябва, тепърва ти предстои да се учиш от грешките си. Никой не изисква от теб да бъдеш перфектна. Майката се ражда с бебето. До преди няколко дни и месеци, ти не си знаела какво те очаква. Мечтала си за тези моменти, но колкото и да си се подготвяла, не си го изживяла.

Зареди се с търпение и милост към самата себе си. Прощавай си, когато сбъркаш.

Позволи си да се чувстваш уморена, тъжна и самотна. Всички тези емоции са от пъстрата палитра на майчинството, без тях няма да усетиш цялостта му. Бебето има теб, а това е най-важното. Копнее за мама, която да го гушне и целуне.

Връзката, която ще създадеш с детето си, се гради на неуспешни и успешни опити. Не си сама по този път, заедно с малкото човече ще навлизате в новия етап. Води се по него, а то ще следва теб.

Да бъдеш майка означава

Да изпитваш безусловна любов

Няма значение какво прави детето ти – ти ще го обичаш безрезервно. Ще го даряваш с усмивка и топлина. Няма да има значение начинът, по който то се държи, ти ще го обичаш и ще бъдеш до него. В замяна ще получаваш топлина и любов, каквито никога не си изпитвала. Ще разбереш истинския смисъл на любовта, че тя е безусловна и непрестанна. 

Да забравиш за себе си

Ще има моменти, в които ще си недоспала, уморена и тъжна. Истина е, но не е страшно. Ще предпочетеш да поиграеш с детето си, вместо да почиваш, и няма да се чувстваш зле от това. Ще пренебрегнеш нуждите си, за да се отдадеш на времето с него. Тялото ти ще бъде изтощено, но душата ти ще бъде сгряна.

Да създадеш спокойна и безопасна среда

От теб зависи дали ще отгледаш детето в спокойствие или напрежение. Съветвам те да прочетеш възможно най-много статии и литература, свързани с майчинството. По този начин ще знаеш как да подготвиш средата вкъщи и своята психика, за да посрещаш успешно стреса.

Бебето копира поведението на родителя и взаимства от емоциите, които чувства, особено тези на майката. Стреми се да бъдеш възможно най-спокойна и пази себе си от фактори, които ще ти причинят стрес. Правиш го заради теб и детето си. Не изпитвай вина.

Да бъдеш свръхчувствителна

Емоциите ти ще се засилят, рефлексите ти също. Ако преди не си чувала как пеят птиците навън, сега ще започнеш да долавяш и най-далечните шумове. Всеки пукот, всяко драскане ще привличат вниманието ти, защото ще знаеш, че нещо може да се случи. Това е инстинкт за самосъхранение на теб и детето.

Ще надушваш опасностите от километри и дори понякога ще виждаш бъдещето. Тялото ти непрекъснато ще бъде в режим на защита. Ако се чудиш защо бащата не чува ревящото бебе и спи спокойно, а ти ставаш при най-малкия шум, заради това е. Хормоните и мозъкът ти няма да спрат с обработването на информация.

Звучи сякаш се превръщаш в свръхчовек и това не е далеч от истината. Майките са суперхора с всевъзможни суперсили!

Да бъдеш най-близкия човек на детето си

Знаеш ли, че в първите си две години от живота, детето възприема теб и него като една и съща личност? То се оприличава на теб и мисли, че сте едно цяло. Много често този период бива тълкуван  като прекалено силна привързаност, но това не е така.

Детето търси мама, защото те обича. Ти си тази, която го гушка, когато се чувства зле, когато е болно. Ти приготвяш вкусна храна за него. Ти му четеш приказки, пееш му песни. Помагаш му да се срещне със света навън. Изграждаш навиците му. Съвсем нормално е да не иска да те загуби.

Малките бебета нямат понятие за време. В мига, в който ти излезеш от стаята, то мисли, че те губи за цял живот. Представи си страха, който изпитва. Не го съди, че се катери по краката ти или не те оставя да сготвиш. Домашните задължения не са толкова важни.

Сега е моментът да изградиш една вълшебна връзка, която да се заздрави във времето.

Никога да не бъдеш сама

Много пъти ще се чувстваш самотна, но никога сама, и това е забавната част от майчинството. Искаш да отидеш до тоалетна? Разбира се, детето ти ще дойде с теб! Искаш да се изкъпеш? Почакай, защото едни малки крачета идват след теб. Искаш да се нахраниш? Приготви се за разсипана храна от две малки ръчички. Искаш да почетеш? В скута ти ще се настани малкото човече. Звучи задушаващо, но всъщност е приятно.

Ще видиш колко интересен може да е светът, когато имаш малко човече до себе си. Цени тези мигове, защото скоро ще отлетят. Ще искаш да прекараш време с детето си, но то ще е навън с приятели. Използвай тези мигове  сега, за да се забавлявате!

Не се плаши от живота на майка. Ще се справиш с всички теготи (тягост, мъка, досада), защото си създадена за това. Умът ти, тялото ти и най-вече сърцето ти са направени, за да ги използваш като майка. Приеми, че това е най-голямото предизвикателство в живота ти, приготви се, впусни се в това приключение и знай, че можеш да се справиш с всичко!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s