Духовни нужди на съвременните деца от 0 до 7 години

Детето е чиста любов и необятна Вселена. То е съвършено творение, което обаче има нужда от своите родители – майка и баща, за да разгърне потенциала си, да расте здраво и хармонично, и успешно да се инкарнира в нашия земен свят.

Със сигурност си забелязала, дори самата ти да не си майка, че съвременните деца са по-различни от нас. Раждат се и израстват в друго време – по-диманично, вечно бързащо и закъсняващо за някъде, по-изискващо, по-враждебно. Тези големи души в малки тела са все по-сензитивни, активни, имащи нужда от повече внимание и търпение.

Вдъхнових се да споделя с теб какви са духовните нужди на съвременните деца от 0 до 7 г. от Училището за съзнателни родители на Любов Миронова. Повече за нея и дейността ѝ можеш научиш от нейния сайт.

Казвам, че се вдъхнових, защото представям моята интерпретация на познанието, което получих от нея. Не претендирам за изчерпателност, но давам основа, върху която да стъпиш и надградиш по свой уникален начин. Наричам нуждите „духовни“, защото са нематериални.

Като майки, от нас зависи какъв нов свят ще родим. Нека се постараем да е по-красив, мирен и хармоничен!

„Ръката, която люлее люлката, е ръката, която управлява света.“
Уилям Рос Уолъс

Духовни нужди на детето от 0 до 7 г.

Любов – Чиста и безусловна любов от майката и бащата, която е двигателят на цялото съществуване на детето.

Уважение и честност – Детето е отделна личност, която заслужава уважение. Честността на родителите е определяща за доверието на детето, не само към майката и бащата, но и към себе си, света и живота.

Добър личен пример – До 7 г. децата имат изключително силни подражателни сили. Те не разбират и не слушат какво точно им се казва, а копират поведение. В този период е изключително важно родителите да дават красив и градивен личен пример, който детето да следва. Нужно е да се среща с хора, които са завършени личности, с добродетели и достойно за уважение поведение.

Каквото вижда детето до 7 г., в това ще се превърне!

Внимание – Децата изискват много енергия, особено в първите години. А какво е енергията? Насочено внимание. Колкото повече качествено време прекарваш с детето, толкова по-обичано и подкрепяно ще се чувства то. Така ще изгради здрава самооценка, ще усеща, че е ценно, желано и светът има нужда от него.

Спокойствие и игри – За да расте детето хармонично, то има нужда да бъде спокойно и да си играе. Чрез играта то опознава себе си и света. Създай спокойна атмосфера на детето, където да се чувства в безопасност и с радост да се наслаждава на игрите си. Това ще му помогне да развие здраво тяло, воля, емоции и ум в бъдеще.

Стабилност – В първите 7 години всичко в живота на детето е ново и „за първи път“. То се учи как да координира собственото си тяло, да се приспособява към заобикалящия го свят, затова има нужда от стабилни родители. Това означава: съзнателни, знаещи и разбиращи отговорностите си и нуждите на детето, спокойни, емоционално стабилни. Те трябва да са като щит за детето.

Връзка с природата – Забелязала ли си, че децата са най-радостни, когато се докосват до природата и са най-спокойни, когато са сред нея. Те имат нужда от този конкакт – да ходят боси по тревата, да усещат земята, водата, въздуха, да наблюдават птичките и житовните, да се радват на цветовете на растенията. Без значение къде живееш, намирай време детето да бъде във връзка с природата.

Да бъдат с други деца – Когато детето поотрасне и започне да проявява интерес към другите деца, то има нужда да бъде с тях и да си играе. Важно е децата да са със сходни интереси. Подбирай мъдро обкръжението и хората, с които детето общува.

Спокойна и щастлива майка – Съвременните деца са изключително свързани с емоционалното състояние на майката. Както се чувстваш ти, така ще се чувства и то. Каквото поведение демонстрираш, такова поведение ще копира. Твоя отговорност (и на бащата) е да се грижиш за личното си спокойствие и щастие, за да предадеш това и на детето.

Знанието за духовните нужди на детето е първата стъпка към тяхното удовлетворяване! Дай на детето това, от което има нужда и не забравяй да следваш майчината си интуиция!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s