Сянката на срама и как да се справиш с нея

Срамът е емоция, която възниква, когато оценяваме или съдим себе си в негативна светлина. Например, може да изпитаме срам, ако се смятаме за недостойни, слаби, лоши или безполезни.

Важно е да правим разлика между срам и вина, защото те влияят на поведението ни по различни начини. Вината може да ни мотивира да се поправим, да се извиним или да коригираме дадено свое поведение. Правенето на такива неща ще помогне за облекчаване на вината и може да увеличи степента, в която се чувстваме положително за себе си. По този начин чувството за вина може да бъде и полезна емоция.

Срамът, от друга страна, рядко е полезен. Със срам може да сме по-склонни да се самонаказваме (например чрез умишлено самонараняване) или да се изолираме от другите. Това няма да направи много за облекчаване на срама в дългосрочен план и дори може да засили нашия срам.

Какви са възможните ни реакции (сенки), когато се чувстваме засрамени?

Сенките на срама – концепция на Трой Л. Лав

Сенките на срама

Ето какво казва човекът дефинирал концепцията за Сенките на срама – Трой Лав:

„Едно от любимите ми места, които посещавах, докато растях, бяха научният музей и планетариумът. Освен възможността да си купя космически сладолед, какъвто са яли астронавтите, и да разгледам по-отблизо планетите и звездите, един от експонатите в музея, който най-много ме очарова, беше махало, висящо на дълъг кабел от върха на триетажната сграда.

Служителят ми каза, че без триене махалото ще се люлее напред-назад безкрайно дълго. Като малък не разбирах какво означава триене. Чух само, че махалото ще се люлее вечно. По някаква причина това ме заинтригува и щях да го гледам като хипнотизиран, докато се люлееше напред-назад на забавен каданс.

Когато се запознах по-добре със Сенките на срама, забелязах подобен феномен. Махалото ни люлее от една сянка на срама към друга, когато нашите рани от привързаност се раздвижат и не сме се обърнали към изцеление.

Съдията

За повечето от нас сянката, която се появява първа, е Съдията. Той излиза със съобщение, че не сме достойни и е много, МНОГО добър в посочването на всичките ни недостатъци. Съдията ги използва, за да изгради дело срещу нас, че наистина не сме достатъчно добри и следователно не заслужаваме любов или привързаност. Когато това се случи, ние обикновено решаваме, че ще се справим/преживеем сами и се опитваме да се скрием от другите.

Политикът

Ако не се вслушаме в Съдията, махалото ще се залюлее към дъното на кръга на срама към Политика. Той се съгласява със Съдията, че не сме достатъчно добри, но настоява, че никой не знае за това. Политикът ни казва, че трябва да бъдем възприемани като достатъчно добри и следователно ни насърчава да слагаме маски. Например може да бъдем добри към непознати, въпреки че сме жестоки в най-близките си взаимоотношения. Политикът ни призовава да гледаме на другите като на инструменти, които можем да използваме, а не като на човешки същества.

Безсилният

Понякога махалото започва от Безсилния. Той предава съобщение, че сме жертви на обстоятелства извън нашия контрол и следователно безсилни да повлияем на каквато и да е промяна в живота си. Когато вярваме на Безсилния, в крайна сметка ставаме много малки. За нас е невъзможно да разпознаем действията, които да предприемем, за да променим ситуацията. В крайна сметка се съгласяваме с негативното убеждение, че сме безсилни.

махало, срам

Бунтовникът

Когато махалото се завърти на другата страна, към Бунтовника, има промяна в това, в което вярваме. Бунтовникът предава съвсем различно послание от безсилието. Той ни казва, че имаме върховна власт – можем да правим каквото си поискаме и няма да има никакви последствия за нашите действия.

Мъченикът

Има и други моменти, когато махалото започва с Мъченика. Той ни казва, че ние сме изтривалки, в които другите хора могат да бършат краката си, че ние не сме толкова важни, колкото другите хора. Мъченикът ни убеждава, че струваме по-малко от другите.

Когато възприемем напълно посланието му, той може да ни убеди, че служим на някакво по-голямо благо, като позволяваме на другите да ни настъпват. Това само затвърждава отрицателното основно убеждение, че не сме достатъчно стойностни хора.

Кралят

Противоположната страна на Мъченика е Кралят. Вместо да ни казва, че сме по-лоши от всички останали, Кралят ни казва, че сме по-добри от всеки друг и следователно имаме право на каквото си поискаме. Ако се вслушаме в Краля, може да се държим арогантно, да унижаваме други хора, да се ядосваме, че не постигаме целите си. Накрая наистина може да стигнем до гръмко падане от трона, ако нещата не вървят така, както искаме.

Независимо в каква посока се люлее махалото, ще има страдание.

Можем да причиним страдание на другите или да се заровим по-дълбоко в мутиралите емоции на депресия, тревожност, апатия, негодувание и т.н. В момента, в който махалото започне да се люлее от една сянка към друга, резултатът ще бъде повече болка, не по-малко.

Техники за намаляване на преживяването на срам

Противоположно действие

Когато изпитваме срам, предприемането на „противоположно действие“ може да ни помогне да се справим. Например, ако срамът ни кара да се чувстваме така, сякаш трябва да направим нещо саморазрушително, можем да направим нещо, с което да се погрижим за себе си. Стратегиите за справяне със самоуспокояване и състрадание към себе си могат да бъдат особено полезни в това отношение.

разсейване, емоция

Разсейване

Друга стратегия е известна като „разсейване“. Точно както подсказва името, разсейването е всичко, което правим, за да отклоним временно вниманието си от силна емоция. Понякога фокусирането върху силна емоция може да ни накара да я почувстваме още по-силна и извън контрол. Чрез разсейването си даваме време да намалее интензитетът на емоцията, което улеснява управлението ѝ в по-късен етап.

Добра дума

Този подход изисква смелост, за да заявим нуждите си и да си позволим те да бъдат задоволени по здравословен начин. Обикновено не сме добри в питането за това, от което се нуждаем. Когато се борим със срама обаче, криенето в тъмното няма да ни помогне да се почувстваме по-добре. Едва когато се обърнем към светлината, идва облекчението.

Да поискаме помощ от другите може да е толкова просто, колкото да кажем: „Хей, в момента наистина се боря с това ужасно убеждение, че съм гаден. Може ли една прегръдка?“ или „Хей, наистина съм разстроен, че не получавам повишението. Можем ли да отидем да направим нещо забавно заедно, за да не се изолирам и да си организирам жалко парти?“ или „Знаеш ли, напоследък се чувствам наистина самотен. Изглежда, че и ти си имал скапан ден. Дали би искал да дойдеш на разходка с мен?“

Да се изложим в тези свои отношения може и да е рисковано. Нашата отхвърлена болка може да ни накара да почувстваме раната си още по-дълбока, ако ни кажат „не“.

Ако обаче кажат „да“ – УАУ, това би било невероятно чувство! Тогава изпитваме връзка, която прави чудеса за спиране на махалото на срама.

Терапия

Някои лечения също могат да бъдат полезни за намаляване на срама. Установено е, че терапията за когнитивна обработка на посттравматично стресово разстройство е ефективна за намаляване на срама сред хората, които страдат от този тип травма. Диалектическата поведенческа терапия също може да бъде полезна за намаляване на срама, както и търсенето на социална подкрепа.

***

Източници – www.verywellmind.com, www.troyllove.medium.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s