Седемте етапа на една връзка

Любовта е като река – тя преминава през различни етапи и точно в това се крие красотата и магията ѝ. Невъзможно е да останеш само в първия етап на еуфория, влюбване и безоблачност, защото не това е любовта. Невъзможно е да избегнеш всички конфликти, трудности, неразбирателства, защото не това е любовта.

Виж кои са седемте етапа на една връзка и знай, че това е безкраен процес.

Спреш ли потока, прекършваш и любовта.

1. Страст

Често представата за романтичните връзки се гради върху захаросаните образи от екрана. Това, което се показва и пропагандира във филмите, е едва първият етап на отношенията, а имено страстта.

Тогава чувстваш, че не стъпваш по земята, а се носиш на няколко сантиметра от нея. Мислите ти са насочени само и единствено към обекта на чувствата ти. Имаш усещането, че не можеш да живееш и дишаш без твоя човек. Всичко е невероятно – разговорите, сексът, разходките. Всичко, което правите заедно, те зарежда и вдъхновява.

Този етап на влюбването обикновено продължава около година или малко повече. От екрана обаче рядко показват какво се случва след това.

2. Откриване/ „разочарование“

Следващият етап на връзките е откриването или т. нар. „разочарование“, когато започваш да виждаш нещата, които не ни харесват у другия човек. Забелязваш, че безкрайните ви разговори са по-скоро монолози на твоя партньор или сладката загриженост е опит за контрол и ограничаване.

Може да са хиляди неща, които досега не си забелязвала, но вече виждаш и дори те дразнят или разочароват. Бъди сигурна, че отсрещната страна също открива неща, които не му харесват особено в теб.

Обикновено в този момент от връзката трябва да направиш избор. Можеш ли да преодолееш различията с този човек? Искаш ли да ги преодолееш? Това може да е голямо предизвикателство. Тук е важно да решиш дали искаш да продължиш напред с този човек. Искаш ли да се обвържеш сериозно?

Този етап е времето, в което да откриеш дали партньорът има достатъчно добри качества, които да надделеят над тези, които не ти харесват.

3. Обвързване

Тук двойката решава, че иска да бъде заедно в дългосрочен план. На този етап започват общите планове за дом, семейство, деца.

В етапа на обвързване вероятно ще осъзнаеш, че това е твоят партньор и че искаш да останеш с него в добро и зло. Всички останали неща ще се решат и изгладят във времето.

За теб и него сега е важно, че ти си неговата жена, а той е твоят мъж!

7 етапа, връзки, отношения,

4. Борба за власт

Следващият етап обикновено е борба за власт във връзката. Тук отново може да влезеш в разногласия с твоя партньор, защото се отстояват личните граници и се коват правилата на вашите дълготрайни отношения.

Спорът с уважение в този етап всъщност е много заздравяващ и необходим на отношенията, тъй като те не са само съгласяване и избягване на конфликт. Те са възможност да останете заедно и в конфликта, за да стигнете до решение, валидно и удовлетворяващо за двете страни.

Конфликтите могат да се породят от осъзнаването, че сериозната връзка „е нещо страшно“, нещо, което може да ограничи личната ти власт и автономия.

Здравословната връзка не трябва да те ограничава, напротив, в нея ти трябва да усещаш подкрепа да проявяваш и развиваш себе си.

В този етап, особено за жената, е важно да отстоява личните си граници, да сподели с кои неща не би направила компромис, но всичко това да се случва с уважение и разбиране към другия.

Важно е да разбереш, че партньорските отношения не са битка, те са споделяне, приемане и знание, че всеки може да допринесе с нещо различно, за да се случва връзката по най-красивия и хармоничен начин. Тук е времето, в което да оцениш различията ти с партньора, защото те са нещото, с което сте се привлекли един към друг.

5. Растеж и стабилност

Ако успеете да преминете градивно през предходния етап с партньора, вие ще се придвижите към растеж и стабилност. Това е времето, в което по-ясно да видиш какво искаш да постигнете като двойка, какво искате да ви се случи.

Тайната е, че този етап няма край. Партньорите в много двойки губят интерес един към друг, когато изпълнят очакванията на обществото – оженят се, създадат свой дом, отгледат деца. Така след 20 години съвместен живот се оказва, че те нямат нищо общо и отдавна са се отдалечили един от друг.

Истинският растеж с човека до теб е, когато и двамата гледате в една и съща посока за личностното си развитие, за нещата, които искате да постигнете със себе си и да си дадете един на друг.

Винаги търси по-голяма идея и по-висша ценност или кауза, която да ви свързва отвъд битовизмите и ежедневието.

Открий нещата, които ви обединяват като двойка, като хора, като мъж и жена, а не като родители или професионалисти.

връзка, отношения, партньори,

6. Обогатяване (Романтична любов)

Мислиш, че отдавна е минало времето на романтичната любов в отношенията ви? Напротив! Само когато създадеш свързаност на много различни нива – страст, ценности и морал, интереси, справяне с конфликти, желание за развитие и общо бъдеще, може да се разгърне една истинска романтична любов. Пред нея и най-разтапящата филмова класика бледнее, защото истинската романтика е отвъд видимото. Тя е в обогатяването.

В този етап вече виждаш човека до теб, не такъв, какъв искаш да бъде, а такъв какъвто е в действителност – с неговите по-силни и по-слаби страни.

Виждаш го, приемаш го и му се наслаждаваш такъв, какъвто е. Това е като повторно влюбване, което вече не е замъглено от бушуващи емоции, а е осъзнато и преминава дълбоко през сърцето.  Тогава си готова да се стараеш още повече за този човек, защото го оценяваш истински.

7. Криза и възстановяване

Този етап всъщност може да дойде по всяко време в една връзка. Той е като тест, доколко си свързана с този човек. Това е етапът на кризата и евентуално възстановяването след нея.

Кризите са нещо, което не можеш да избегнеш, от което не можеш да се скриеш. И по-добре. Те показват истинските лица на всеки в двойката, изпитват чувствата ви и възможността заедно да се справяте с трудности.

Умението да преминете през бурята и да се възстановите след нея, ще ви помогне да се свържете на ново, по-дълбоко ниво.

Кризите се появяват, за да те научат на нещо, за да те откъснат или закалят. Те са твоят най-верен компас за посоката, в която си поела.

Любовта далеч не е безконфликност, монотонност, предвидимост, тя е всеобхватност. Тя може да е горе и долу, да е в сълзите и в смеха, тя е река и космос!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s