Силвия Матеева: Женската и мъжката енергия означават силна връзка със сърцето

Срещам те с една огнена жена. Тя работи по темите за женската енергия, любовта и интимността от 7 години насам. Занимава се с терапевтични танци, енергийни и телесни практики, медитативни пътувания. Тя е Силвия Матеева.

Темата на разговора ни е женската и мъжката енергия в и около нас – как да ги разпознаваме и подхранваме.

За още интересна информация по темата посети YouTube канала на Силвия.

Силвия Матеева, женска енергия
Силвия Матеева

Темата за женската енергия е изключително популярна в момента – как да бъдем в женската си енергия, как да я засилим. А защо не сме в женската си енергия?

Важно е да не подхождаме с тази крайна идея. Самият етикет „изобщо не съм в женската си енергия“ прави нещата много по-трудни, а той никога не е верен.

Каквото и да правим, никога не можем да изтрием цялата женска енергия от себе си и със сигурност има много аспекти от нея, които винаги носим.

Защо все пак не я усещаме пълно, така както имаме нужда? Защото много от нейните аспекти, които са част от нашата истинска същност, не са били подхранвани, докато сме растяли или са били директно потискани. А това са изконни наши части и няма как да не копнеем по тях.

Женската и мъжката енергия съставляват света. Колкото по-свободно текат в нас, толкова по-цялостни и истински се чувстваме.  

ЧУЙ ЦЕЛИЯ НИ РАЗГОВОР СЪС СИЛВИЯ!

Кои са отликите на мъжката и женската енергия?

Важно е да ги разбираме като два принципни потока и подхода в случването на Вселената, за да не ги закотвяме в понятието „женска“ и „мъжка“. Разбира се, жените сме носители повече на единия поток – на женската енергия, а мъжете – на мъжкия. Но е важно да ги разбираме като нещо глобално.

Ние няма как да функционираме удовлетворено, ако сме само в едното или само в другото, а и това не е възможно. Важно е да почитаме и двете части. Като жени да разбираме, че сърцевината ни ще ни тегли повече към женското. Там ще се чувстваме повече у дома.

Моята лична концепция се е изменяла през времето и ще продължи да се изменя. В момента ми резонира разбирането, което идва от Дейвид Дейда и Джон Уайнленд, че:

Мъжкото е вечно присъстващо, неизменно, празно, структурата, това, което държи. То копнее СВОБОДАТА.

Докато женското е всичко това, което се променя, тече, чувства, има заряд, ражда, трансформира, преживява. То най-силно копнее ЛЮБОВТА.

Истинската мъжка енергия се свързва много дълбоко със съзнанието, тя присъства, тя е заземена. Тя е знанието със сърцето, а не с главата.  

Женската енергия не винаги е пасивна. Важно е тя да бъде в отпускането, насладата, но това не означава да не прави нищо.

Не е толкова важно дали сме пасивни или активни, а дали чувстваме и чрез чувството да случваме, да говорим, да правим. Когато сме в тялото си, когато чувстваме, тогава сме изключително в женската си енергия.

женска енергия, жена,

Как да балансираме мъжката и женската енергия у себе си? Да вървим по средния път?

Ако нашата цел е да вървим по средния път, според мен това означава, че не си позволяваме да изпитваме едни състояния, които могат да са много потентни. Това е вид рамка – да вървя само по средния път. Напълно естествено е, ако сме били откъснати от важни част от женската си енергия, да имаме нужда да отидем в тази посока. За да се чувстваме себе си, ние искаме да си върнем връзката.

Има жени, които по природа се нуждаят от супер силна връзка с женската си енергия, а други са с повече мъжка енергия. Важно е да изследваме кое ни влече; да изследваме и двата полюса. За мен средният път се получава чрез изследване на полюсите.

Нашето женско няма как да разцъфне в нас, ако го няма нашето мъжко, което да го държи.

Когато говорим за романтична връзка с партньор, за да има заряд, химия, имаме нужда от тези полюси. Любовният заряд се случва благодарение на това, че единият държи мъжки полюс, а другият женски. Има ситуации, в които ролите могат да са разменени, но е важно да има полярност.

Ако убием полярността, се губи страстта.

Ние като жени копнеем, когато сме с нашия мъж, да се чувстваме женствени, да има на кого да се доверим, да се облегнем, да се отпуснем, да изпадаме в наслада, да сме покорени дори, да си позволим да сме слаби. За да се случи това нещо, е важно да знаем как да влезем в естественото си женско състояние.

Значи да усвоим танца на мъжко-женско в себе си и след това да го претворим в романтичните ни отношения?

Да, това създава здрава основа. Важно е да опознаем този танц в себе си, за да се случва по по-красив начин в нашите отношения.

женска, мъжка енергия

Следвайки собствените си нужди и импулси, ще бъдем ли по-близо до този танц на мъжко-женско?

Неминуемо. Това да слушаме вътрешните си импулси и мъдрост започва да ни се отнема от много рано. Проблемите може би идват именно от там.

За мен най-истинските женски и мъжки практики са тези, в които се работи през тялото – да чуваме импулсите си. Да се свързваме с всички усещания и чувства в сърцето. Тялото да се превърне в предавател, който излъчва най-дълбоки и красиви чувства, желания, копнежи.

За мъжкото в нас е по-лесно и приятно да седне и да медитира, да мълчи или да лови риба.

Като жени често получаваме посланието: „Много си емоционална“, „Прекалено си емоционална“ и в първия момент нещо в нас се стряска и казва: „Аз трябва да съм по-уравновесена. Не трябва да оставям емоциите да ме управляват.“

Така се хвърляме в друга крайност – изкуствено да ограничаваме емоциите. Идеята не е емоцията да ме помита и да нямам осъзнаване, но и не бива да я отричам. Като жени е важно да отстояваме нашата връзка с емоциите и да знаем, че оттам идва нашата сила.

Когато на мъжа, женската емоция му идва в повече, това е, защото мъжкото в него копнее за тишина.

Ако жената обаче се лиши от своите емоции, той ще повехне, защото няма да получи подхранване от женското и в един момент няма да усеща тази жена.

И женската, и мъжката енергия означават силна връзка със сърцето.

Какво е твоето послание за жените?

Копнежът по любов е най-красивата ни женска черта и ние имаме пълно право да го изживяваме на всяко ниво!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s