Какво означава позицията на Луната в хороскопа – с астролога Александра Иванчева

По време на своето движение Луната преминава през всеки един от 12-те зодиакални знака. Позицията ѝ в момента на твоето раждане определя какъв ще бъде твоят вътрешен свят, емоционалност, твоите истински потребности, нещата, които те карат да се чувстваш в безопасност. Луната също така отговаря за интуицията, ролята на майката в живота и каква ще бъдеш самата ти като майка.

Ако не знаеш в кой зодиакален знак попада твоята Луна, провери ТУК, като въведеш дата, точен час и място на раждане.

Темата за Луната и какво означава позицията ѝ във всеки един от 12-те зодиакални знака ще разгледаме заедно с астролога  и коуч Александра Иванчева.

Имам удоволствието да познавам Александра от години като един изключителен професионалист, изпълващ пространството около себе си с жива, огнена енергия. Тя успешно съчетава Астрологията и коучинга в своята практика.

Александра е възпитаник на Астрологична школа Урания, завършва  обучението по Астрология на Кирил Горанов (Astrology&Beyond) и посещава мастър класовете на Калоян Петров. В момента продължава своето академично обучение с Магистър “Психология”. Сертифициран коуч в програмата Aligned Action International.

“Какви избори ще направи един човек, за да се възползва от тенденциите на Космоса и времето, в което живеем, е индивидуална задача. Вярвам, че Астрологията може да бъде компас, който ни подсказва правилния момент за действие. 

Създавайки своята практика, имах възможност да добавя и инструментите на коучинга, които разширяват хоризонта на клиента. Понякога един правилен въпрос може да промени цялата картина!”,

казва Александра.

Ако имаш нужда от лична консултация, свържи се с Алекс чрез Facebook – Stellarmind или чрез нейния сайт – STELLARMIND – Астрология, коучинг, консултиране.

Ако темата за Астрологията ти е интересна,
гледай видеата на Александра в нейния YouTube канал – stellarmind.

астрология, астрокоучинг, Александра Иванчева
Александра Иванчева/Фотограф: Красена Ангелова

В началото нека уточним какво показва позицията на слънчевия знак (зодията), асцендента и Луната в хороскопа?

Светилата са една от големите теми на астрологията и най-ярко представящи човека. Светилата наричаме Слънцето и Луната.

Слънцето е нашата идентичност, т. нар. зодия. Тя определя какъв психотип сме, кои ще бъдат нашите модели на поведение.

Макар често да смятаме, че нямаме много общо със зодията си, почти винаги се оказва, че на някакво архетипно ниво ние ще работим по нашето Слънце.

Ако не работим по него, значи трябва да го преоткрием. Няма как да не се свържем с нашия слънчев знак, защото това означава, че потискаме много сериозна част от себе си.

Привлекателно е понякога да се свържем с други части от нашата натална карта. Ето с това се занимава астрокоучингът, който аз практикувам. Той разглежда именно тези подличности в нашата карта, както и големите герои.

Слънцето е един от големите герои, дори да имаме карта с воден знак. Например, ако сме зодия Риби, а другата половина от кратката ни е с пет планети в Овен, ние трябва да намерим Рибите, макар че ще бъдем много привлечен от този Овен, който е много по-атрактивен и борбен.

Ще потиснем някъде тези Риби, които искат да си поплачат, да бъдат сантиментални, уязвими. Важно е обаче да се свържем с нашето Слънце, иначе ще ни бъде много трудно да функционираме.

Чуй целия ни разговор с Александра в подкаста на ЖИВОТВОРНА!

А как ни влияе асцендентът?

Асцендентът е нашето костюмче. Той е това, което много обичаме да показваме на света и понякога ни привлича повече от нашия слънчев знак.

Давам пример със себе си. Аз съм зодия Рак с асцендент Лъв. Тъй като имам някои други, подпомагащи Лъва, качества и планети в моята карта, аз много обичам да се свързвам с този Лъв.

Важният урок е да не забравям, че аз съм Рак. Играта, яркото поведение са една фасада, а отдолу се крие по-емоционален и чувствителен човек, от който не трябва да бягам.

Асцендентът донякъде е свързан с това как възприемаме света. В медицинската астрология асцендентът показва как сме излезли на този свят и как сме го видели за първи път. Дали сме го видели като едно ярко, хубаво събитие, което е подкрепено от нашата майка, от лекарите или е било трудно преживяване.  

астрология, позиция на Луната, натална карта, хороскоп

А какво показва позицията на Луната в наталната ни карта?

Когато говорим за Луната, тук идват едни доста по-инстинктивни реакции. При Слънцето може да видим по-осъзнат и рационален модел, там се припознаваме в нещо – „Аз съм темпераментен и борбен.“; „Аз съм чувствителен и емоционален.“

С Луната работим на интуитивно ниво. Тя е свързана с майчинското начало, когато говорим за жените. Това е проявлението, което ще видим и ще изиграем пред нашите деца.

От друга страна това са нашите майки, които са закодирани образи в нашето съзнание и в рождената ни карта. Луната преди всичко е импулсът и инстинктивната ни реакция в определена среда. Тя помага да видим живота в контекст.

Другото нещо, за което отговаря Луната, е атмосферата и нашия дом. Тя управлява Рака, затова съществува схващането, че Раците са домошари, обичат да си почиват, обичат комфорта. Луната търси всичко, което е свързано с бита и обгрижването.

Темата за взаимоотношенията също е много важна и най-вече по оста родител-дете.

Луната е и нашата душа. Тя показва кое е това нещо, което си носим от минали животи, и върху което трябва да поработим.  

Тези три елемента – слънчевият знак, асцендентът и лунният знак в картата са ключови, за да разберем кои сме ние, как реагираме на средата и как представяме себе си.

Често съм чувала хора да казват, че те не отговарят на характеристиките на зодията си. Може ли това да означава, че те все още не са припознали слънчевия си знак и не са го открили в себе си?

Това означава, че може би има други герои в картата, които са по-силно акцентирани и се свързват с тях, което е напълно нормално.

Няма как в една карта с огнено Слънце, но с много водни планети, човекът да тропа по масата. Той няма да има такова поведение, но ще бъде важно да извърви пътя към своето Слънце. За някои това е нещо съвсем естествено и вродено, но за други е път.

Слънцето е голяма част от нашето съзнание, за да не остане неглижирана, трябва да намерим път към нея. Нека да видим кои са качествата на този знак, които ни харесват.

Може би импулсивното поведение не е нашето, но може да вземем нещо от вярата в собствените възможности, от борбеността на огнения знак, от възможността да си позволим да бъдем най-добри в нещо.

Съществува ли зависимост, ако Слънцето и Луната са в един знак да ни бъде по-лесно да извървим пътя към нашето Слънце?

Това се случва, когато човек е роден на новолуние, защото тогава имаме съвпад на Слънцето и Луната. Тук обикновено има голяма възбудимост, всичко му е интересно, иска да скочи, да види света. Това е новото начало, което определя и начина на мислене – най-интересното тепърва предстои.

Тук може да има и нещо по-трудно за отработване, като например човек винаги да смята, че е прав.

Когато има съвпад на двете светила, човек е изцяло центриран в себе си, смята, че знае как се случват нещата, че е много наясно със себе си. Важното обаче е винаги трябва да остане отворен към света, не само да изиграе ролята си в него, но и да вземе нещо от другите.

Нека да вземем за пример другата крайност – пълнолунието. Тогава светилата са диаметрално противоположни и ние сме непрестанно обърнати към другите. В този случай е нужно да повярваме повече в себе си и да се вслушваме в това, което ни казва вътрешният глас.

Може да имаме късмета да сме с един прекрасен тригон* – един от най-положителните аспекти в астрологията между Слънцето и Луната. Например, ако Слънцето и Луната са във въздушен знак, на човек ще му се струва, че нещата му се случват много лесно, че е харесван, добре приет и остава подвижен спрямо света и обстоятелствата.

* Тригонът е хармоничен аспект, в който две планети са на разстояние 120 градуса една от друга в наталната карта. Тези планети взаимно се допълват, сътрудничат и подобряват общото качество на личността на човек.

астрология, позиция на Луната, натална карта, хороскоп, зодии, зодиак

Разкажи кои са основните характеристики на Луната във всеки един от 12-те слънчеви знака.

ОГНЕНИ ЛУНИ

Страстни, топли, активни, смели, адаптивни.

Като майки са: темпераментни, инициативни, леко конфликтни и деспотични, експанзивни към детето, но могат да са много вдъхновяващи за него и да му дадат свобода и самочувствие.

Овен

Темпераментни. Това ясно се вижда при децата – те са нетърпеливи, искат да изскочат навън, да опознаят света, да опитат всичко. Те са безстрашни. Това се запазва и при възрастните. Те се отличават с липса на търпение, с много вълнение и желание да бъдат ярки и забелязани, защото огънят обича да е в центъра на събитията.

Характерни са качества като: борбеност, импулсивност, добре демонстрират какво искат и какво не. Човек с Луна в Овен винаги чувства, че има хиляди неща, които се случват около него. Ако трябва да дефинирам с една дума, Луната в Овен е голяма проактивност.

Това са динамичните и леко неспокойни майки. Ако жената е работила добре със себе си, има висока вибрация на Огъня, тя ще е много добър пример за детето си.

Лъв

Луната в Лъв е една идея по-спокойна, тъй като Лъвът е фиксиран знак. Той не обича чак толкова да скача от едно в друго.

Луната в Лъв иска да бъде забелязана. Тези хора имат по-специално отношение към външния си вид; към средата, в която се намират; към скъпото, красивото. Те вярват, че трябва да им се обръща внимание и имат усещането, че са по-специални от останалите.

Луната в Лъв е светският родител, който е бил или продължава да бъде под светлините на прожекторите. Това е социално успешната майка, която обича забавленията. Понякога може да има мания за величие и детето да остане с усещането, че светът се върти около майка му.

В добрия случай майката с Луна в Лъв може да даде кураж и самочувствие на детето.

Стрелец

Луната в Стрелец е най-мека откъм влияние в сравнение с останалите огнени знаци. Тя е подвижна. Човек има голямо желание да пътува, да бъде тук и там. Стрелецът е философски знак, който създава много контакти, адаптира се много добре. Той не се страхува да скача в новото и неизвестното, да опознава нови култури.

Жената с Луна в Стрелец лесно общува с детето. Тя е будна и любознателна майка, обича да се среща с различни хора. Детето я вижда като приключенец. На моменти може да е малко несериозна, но пък има богата обща култура, която предава и на детето.

ВЪЗДУШНИ ЛУНИ

Интелектуални, комуникативни, адаптивни, обичат разнообразието.

Като майки са: склонни да бъдат по-скоро приятели с децата си. Общуват лесно с тях и понякога им дават твърде голяма свобода.

Близнаци

Тук няма такава емоционалност, както при Огнените луни. Луната в Близнаци говори за много движение, пътувания, както при Стрелеца. Вероятно детето от малко е заобиколено от много книжки и е любознателно. Контактите са ключови. Хора с Луна в Близнаци бързо скъсяват дистанцията. Те винаги търсят нещо интересно и разнообразно.

Въздухът никога не се спира на едно място. Лесно се адаптира, особено децата. Те доста бързо се нагаждат към нови ситуации, като например смяна на училището.

Жената с Луна в Близнаци е комуникативна, обича да чете, да учи различни неща и умее да предава наученото на детето. При ниската вибрация тя би могла да е малко несериозна като родител, който ту го има, ту го няма. Важно е да поставя необходимите граници и да помни, че първо е родител и чак след това е приятел на детето си.

Везни

Луната във Везни е прекрасен събеседник, спокоен, лежерен към света. Везните генерално са насочени към това, че средата трябва да бъде приятна. За тях е важно да изглеждат елегантно и да са заобиколени от разкош. Уютът и комфортът не са достатъчни, трябва да има красота в дома и всичко около тях.

Жените с Луна във Везни са привлекателни, елегантни, красиви, обичат светския живот и вниманието. Създават усещане за естетика у детето. Важно е обаче да не останат повърхностни в отношенията си с него. Визията, обноските, средата не са най-важни за оформянето на светогледа на едно дете – много по-важно е майката да намира по-дълбоки ценности, които да предаде на детето.

Водолей

Луната във Водолей е най-дистанцирана. Водолеят е по-хладен, причината е, че този знак е насочен към ума и големите колективи. Има социалността на въздушните знаци и една независимост, която се проявява още в детските години.

Водолеят не се страхува да бъде уникален, различен, това дори е важно за него. Луната във Водолей може да застане отстрани, да погледне безпристрастно на ситуацията и да действа рационално, когато е нужно.

Това са майките-бунтарки, които живеят извън статуквото. Детето може да възприеме това като пример за смелост, но при трудно аспектирана Луна да види майка си като чужда на общността. Добре е да има проактивни действия от страна на майката, да участва в обществени дейности, както и да потърси топлината и подкрепата в отношенията с детето.

астрология, позиция на Луната, натална карта, хороскоп, зодии, зодиак

ЗЕМНИ ЛУНИ

Дисциплина, комфорт, отговорност, по-трудна адаптация, първата реакция е застиване.

Като майки са: дисциплинирани, малко по-критични и строги, но все пак правят всичко възможно, за да се погрижат за детето си.

Телец

Луната в Телец е много грижовна, гостоприемна. Често хората са изключително добри домакини, в най-широк смисъл – от готвене до създаване на атмосфера. Обгрижващи са като родители. Това е майката, която все е подготвила нещо вкусно за хапване и е много подкрепяща.

Луната има връзка с отношението ни към кулинарията, защото е свързана със стомаха и как обработваме храната. Хората с Луна в Телец са много добри кулинари. Те обичат хубавата храна, комфорта. Важно е всичко да бъде на ниво, защото Телецът много цени материалните придобивки. Обича да си почива и да се радва на това, което има.

Като родители хората с Луна в Телец са много дисциплинирани. Едно от предизвикателствата би могло да е трудно отместване от позицията, дори когато трябва да чуе детето. Би могла да има и предизвикателства с контрола.  

Дева

Луната в Дева е доста тревожна, често страда от притеснения. Девата има проблем с многото сюжети, които се въртят в главата ѝ. За нея все нещо не е достатъчно добро.

Ако имате Луна в Дева, опитайте се да гледате на живота от светлата страна, да му се радвате. Не се притеснявайте за нещата, които не са съвършени и са можели да станат по-добре. Този знак е склонен да се преработва, защото никога не се чувства напълно спокоен.

Ако имате Луна в Дева, възможно е един от родителите ви да е бил по-критичен, недоволен, твърде отговорен. Той е направил много за вашето израстване, но не ви е дал достатъчно разбиране. Най-важното е да зачитате себе си и да знаете, че полагате достатъчно усилия.

Козирог

Луната в Козирог е най-сериозната Луна. Тук говорим за едни проблеми, свързани с пускането. Много често виждаме реакции на блокаж.

Когато човек с Луна в Козирог е напрегнат, става друг, издига преграда между него и останалите. Появява се голяма дистанцираност.

Луната в Козирог се свързана с правилата, нормите, дисциплината. Бъдете внимателни със собствените си критерии и с невидимите граници, които поставяте пред другите. 

Луната в Козирог по-скоро обрисува един строг родител, който държи на правилата. Човек с такава Луна има огромно уважение към родителите. Възможно е да чувства, че е отглеждан с прекалено много правила, затова е сериозен още от дете.

Ако сте с Луна в Козирог внимавайте с изискванията и границите, които поставяте пред вашето дете. Не забравяйте мекотата в отношенията.

ВОДНИ ЛУНИ

Емпатичност, чувствителност, силна интуиция, поддават се на чуждо влияние, силна връзка с децата си.

Като майки са: емоционални, усещат силна връзка с децата си, грижовни са, но понякога им е трудно да изразят чувствата си по правилен и здравословен начин.

Рак

Луната се чувства изключително добре във водните знаци. Луната и Ракът са абсолютно свързани, това е планетата, която управлява този знак.

Човек с такава позиция на Луната е много грижовен, обича да кара другите да се чувстват добре, лесно създава връзка с приятели, колеги, обкръжение.

Домът на хората с Луна в Рак е много топъл, уютен и приветлив. Като родители са изключително грижовни и на разположение за децата си.

Скорпион

Луната в Скорпион е една по-трудна позиция. Тогава човек се чувства застрашен, често се бори с различни обстоятелства. Възможно е друга част от картата да дава един позитивизъм и това да не е толкова засилено, но обикновено тези хора усещат живота като стресова ситуация, която често се повтаря.

Скорпионът е свързан с оцеляването, големите трансформации, скритото, огромната интуиция. Тук често е имало трудни отношения с майката или тя е била твърде покровителствена и не е преценила кога е трябвало да се оттегли.

Хората с Луна в Скорпион изпитват много дълбоки емоции, които им е трудно да изразят.

Риби

Луната в Риби е най-чувствителната, лирична и романтична Луна. Обича да живее в други измерения. Има много видения, фантазии. Тези хора обичат да имат време за себе си, да творят, да размишляват. Чувстват се добре вкъщи и с близкото си обкръжение.

Хората с Луна в Риби са изключително чувствителни и податливи на манипулация, особено по сантименталната нишка. Те имат огромно усещане за емпатия и необходимост да спасяват света, да дават непрекъснато.

Луната в Риби е изключително творческа, свързана с духовното и всичко, което е в други измерения.

Ако информацията ти е била полезна, сподели я с приятели! Благодаря!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s