Как да дишаш правилно – съвети и техники от Силвана Грънчарова

Дишането е живот! От първата поета глътка въздух до последната ние танцуваме с енергията, която ни захранва и ни поддържа живи. Както дишаме, така и ще живеем, затова темата за правилното дишане удобно се настанява в нашето пространство.

За нея ще си говорим с една прекрасна жена, всестранно развита личност и гражданин на света – Силвана Грънчарова. Тя е постигнала големи успехи в коренно различни сфери. Била е част от националния отбор на България по баскетбол за жени. След това прави пълен обрат в живота си и започва кариера в областта на икономиката и банкирането, с диплома по банково дело към УНСС.

Прекарва 20 години от живота си в банковата сфера. Живее в Лондон, след това се връща в София. Независимо от успешната си кариера, тя не спира със своите духовни търсения. През 2002 г. започва да изучава метода на Универсалната енергия, по-късно познат като ХУЕСА. Става един от представителите на ХУЕСА в Европейския център в Босна и Херцеговина. Тя е и утвърден преподавател на метода. През 2012 г. напуска банковата система, за да изследва безкрайните възможности на живота.

Наскоро тя издаде книгата „Дишай, за да живееш. 58 дихателни техники за здраве, дълголетие и благоденствие“, която и към момента е сред бестселърите на книжарници Хеликон.

Силвана Грънчарова

Лирическо отклонение за любопитни

Разговорът ми със Силвана се случи на 08.08.2022 г. (Това е и денят, в който създадох първото съдържание в Животворна). Ето какво сподели тя за този ден:

„Синхроничността да направим нашата среща на този ден е изключително дълбока, защото днес е т. нар. „Лъвски портал“, в който се отваря пространство в електромагнитното поле на Земята, през което могат да влязат много висши енергии и ние можем да получим космическа енергия от висши същности.

В периода 26.07 – 12 .08 Земята е огряна от две слънца – земното слънце и звездата Сириус, които са в съвпад. Според някои духовни учители това е времето, в което започва новата духовна година.

Енергията е най-силна на днешния ден – 08.08, когато тези две слънца огряват най-ярката звезда в съзвездието Лъв – Регулус. Тя се счита за Лъвското сърце, а правилното дишане е свързано с отвореното сърце. Тогава човек може да придобие любов, смелост и мъдрост.

Силвана, разкажи ми какво се случи преди 20 години и как намери своя път към метода ХУЕСА?

През 2002 г. нямаше толкова много информация за духовните практики и учения. Интернет тепърва стартираше. Информацията беше много оскъдна и се предаваше от уста на ухо.

Една от моите най-добри приятелки имаше здравословен проблем и медицината не можеше да ѝ помогне по никакъв начин. Чрез нейните търсения, чухме за един семинар, в който се говореше за чакри. Тогава нямахме представа какво представляват тези чакри. Тя реши да присъства. Аз казах: „Не се интересувам. Ти върви и ще ми разкажеш след това“.

В деня преди семинара се приготвях за работа и както се гледах в огледалото, един глас ми прошепна в ухото: „Ами ако пропуснеш съдбата на живота си?“. Бях леко учудена, отидох на работа, обадих ѝ се по телефона и казах: „И аз ще дойда на този семинар!“. Тръгнах от любопитство.

Чуй целия разговор със Силвана в YouTube!

Какво представлява методът ХЕУСА?

Методът ХУЕСА се състои в активация на основните енергийни центрове. Ние не сме само физическо тяло, ние сме съвкупност от много измерения. Имаме емоционално, духовно, ментално, астрално тяло и т.н., които образуват нас и нашето излъчване, нашето електромагнитно поле.

Чрез познанието на тези енергийни центрове ние приемаме универсалната енергията, тази, която движи цялата Вселена. Приемаме я и тя става човешка енергия.

Чрез чакрите можем да управляваме тази енергия за нашето физическо здраве, емоционалното ни състояние, духовното ни пробуждане.

Чакрите са малките мостчета, които ни свързват с голямата Веселена и превръщат Божествената енергия в човешка енергия.

ХУЕСА  е структуриран метод, в който се изучава теория, има много дихателни техники, комплекс от упражнения, благодарение на които съвместяваме принципите на йога.

Книга

Методът ХУЕСА ли е твоят учител по правилно дишане и от него ли си взаимствала техниките, за които разказваш в книгата „Дишай, за да живееш“?

Голяма част от тях, да. Изучавам този метод от 20 години. В книжката са описани само 58 техники, но всяка една техника е практикувана лично от мен.

Повечето от тях са взаимствани от метода по Универсална енергия на нашия учител Dr. Theresa Thu-Thuy Nguyen. Тя е виетнамка по произход, но живее в Австралия от 30 години. Самата тя е доктор, хирург, която успява да обедини науката с духовността и да погледне на живота от съвсем различна страна.

По-голяма част от хората приемат дишането за даденост и в живота си дишат плитко, непълноценно. Това е една от най-големите причини да не сме физически здрави, да сме емоционално разстроени, нестабилни, да сме ментално объркани.

Неправилното дишане е една от причините за страданието на цялото човечество.

Правилното дишане е резултат от постоянството в изпълняването на определени дихателни техники.

Правилното дишане осъзнатото дишане ли е или е това, което се случва автономно?

Правилното дишане е резултат от осъзнато дишане. То може да е автономно, ако ние дишаме по правилния начин, т.е. ако дишаме коремно.

Обикновено жените дишаме ключично, т.е. дишаме само с горната част на белите дробове. Това не позволява на всички органи в дихателната система да участват.

Когато дишаме коремно, диафрагмата пада надолу, освобождава пространство за белите дробове и кислородът, и енергията ги изпълват, и използват целия дихателен капацитет.

При коремното дишане ние задействаме най-важния нерв в нервната ни система – вагусния нерв (бел. ред. блуждаещ нерв). Той управлява на физическо ниво всички големи органи в нашето тяло – мозък, бели дробове, далак, черен дроб, стомах и т.н.

Когато дишаме коремно, вагусният нерв дава инструкция на всички органи: „Всичко е добре, всичко е спокойно, отпуснете се“. Така ние използваме целия капацитет на белите дробове, отваряме сърцето, за да бие спокойно и щастливо. Включваме на програма спокойствие – имаме мъдър и рационален поглед над ситуацията.

Когато дишаме само гръдно, ключично, непълноценно, тогава белите дробове и сърцето се свиват. Виждали сме много хора по улиците, които са прегърбени, свити, рамената им са паднали надолу. Тогава сме в състояние на стрес, страх, страдание, което води до здравословни проблеми на физическо, емоционално, ментално и духовно ниво.

Осъзнатото и правилно дишане може да стане навик чрез практика. Отделяйте по няколко минути на ден за осъзнато дишане и в рамките на една седмица до 10 дни правилното дишане може да стане автономно.

Стигаме и до най-важния въпрос – как да дишаме правилно?

Обръщам внимание, че това, което ще споделя, е дихателна техника. С нейна помощ можем да се научим да дишаме правилно и това дишане да стане автономно за нашия организъм.

Трябва да спрем всякаква активност и да се концентрираме върху дишането. Първо издишваме, след това вдишваме дълбоко през носа. Винаги трябва да сме с изправен гръбначен стълб. За предпочитане е човек да е седнал.

Вдишваме през носа дълбоко, като си представяме, че поемаме кислород и той изпълва  всяка клетка от нашето тяло. В същия момент издуваме корема, без да движим гръдния кош. Кислородът навлиза в клетките. Задържаме за известно време с издут корем и издишваме през устата.

При издишване се получава едно прилепване на диафрагмата към гръбначния стълб, което като бутало изтласква въглеродния двуокис в максимално количество през устата. Изхвърляме токсичните елементи, свободни радикали и предаваме енергията на средата.

За улеснение може да поставите ръка върху пъпа, където е центърът на тежестта (хара) и да следите дишането си.

Когато вдишваме през носа и приемаме кислород, си представяме, че приемаме енергия през върха на главата (седма чарка).

Издишваме въглероден двуокис и предаваме енергия от средата на нашето чело, т. нар. чакра шест. Може да си представяте, че издишате проблем, който имате. Не се притеснявайте да издишвате проблемите си. Майката Земя ги рециклира. Високата енергия трансформира по-ниската енергия в по-висока. Когато издишвате, издишайте всичко, от което нямате нужда и е вредно за вас.

Можете да правите тази техника десетина пъти или колкото ви е приятно.

За някого тази практика може да е по-сложна. Има ли нещо, още по-лесно, което човек да направи, за да подобри дишането си?

Наистина тези неща могат да се сторят на някои хора обременяващи. Ако човек дори това не може да направи, нека да седне и започне да следва дъха си. Да диша съзнателно. Това би било голямо лекарство за много видове стресови заболявания, страх, напрежение.

Страхът е този, който поражда всички страдания.

Любопитно!

До 1902 г. енергията е съществувала като един от химическите елементи в таблицата на Менделеев – нулевият елемент с нулева маса. Тогава и Меделеев и Нютон са вярвали, че енергията е нещото, което съединява всички атоми в материя. Тя е този елемент, който поддържа нашия свят във форма.

Менделеев умира при неясни обстоятелства и група учени махат нютония, нулевия елемент и го обединяват с кислорода. И така енергията става кислород. Това също е вярно, само че по-скоро кислородът е част от енергията, отколкото обратното.

Лекува ли правилното дишане?

Всяка болест може да се излекува с правилно дишане. Всички здравословни проблеми са резултат от липса на енергия и от неправилно дишане.

В момента храната, водата и въздухът са толкова замърсени, че вместо да си доставяме енергия чрез тях, ние изразходваме енергия, за да неутрализираме токсините, които поемаме.

Има ли дихателни техники, с които можем да засилим женската си енергия (нежност, приемане, мекота, интуиция, творчество)?

Обикновено ние сме разбалансирани, когато двете полукълба на нашия мозък не работят в синхрон. Лявото полукълбо е действеното, калкулиращото, преценяващото, то е символ на мъжката енергия. Дясното полукълбо е символ на женската енергия, на творчеството, мъдростта, духовността.

Една обикновена техника за балансиране е поставянето на ръцете в молитвена поза. Това е символ, че ние обединяваме лявото и дясното полукълбо на мозъка. Обединяваме двойствеността, противоположностите и живеем в баланс.

Друга техника за балансиране на двете полукълба е пречистване на носа.

Когато дишаме през лявата ноздра, активираме дясното полукълбо и обратното. Обикновено човек диша само през едната ноздра. Много рядко успява да диша през двете ноздри еднакво, но само тогава двете полукълба работят в синхрон.

Ако искате да засилите женската си енергията, ако имате нужда от творческа енергия, може да запушите дясната ноздра и да дишате бързо само през лявата. Това активира дясното полукълбо на мозъка.

Техника за пречистване на носа

В една купа сипете 200 мл топла вода и в нея разтворете ½ ч. л. хубава морска сол (да не е йодирана).

След като солта се разтвори, соленият разтвор се вдишва през двете ноздри и трябва да излезе през устата.

Може да звучи малко страшно, но на практика е много лесно. На всеки се е случвало да се гмурка в морето и да изпита този ефект.

правилно дишане, отпушване на носа

Техника за отваряне на сърцето

Слагаме дясната ръка на сърцето. Затваряме очи и се отпускаме. Правим три дълбоки вдишвания през носа и три издишвания през устата. На вдишване броим до 5, а на издишване до 8.

Сега си представяме най-хубавото нещо за нас, майката, любовта, благодарността, изпитваме благодарност за това, че сме живи, че дишаме, че можем да изпитаме чудесата на живота, благодарност към природата, към Земята, към Вселената. Изпитваме и се изпълваме с това прекрасно чувство на благодарност.

В този момент се задействат лечебните способности на сърцето, защото то бие в благодарност и любов. Сърцето се обединява с мозъка, ума и му казва да спре да мисли. Сърцето знае всичко. Сърцето диктува на ума. Така се задействат самолечебните способности на нашия организъм.

Сканираме тялото си, ако някъде усетим болка, неудобство, притеснение, там изпращаме любов от сърцето. Любов и благодарност за всички клетки в нашето тяло, които работят заедно, като един механизъм, за да може тялото ни да бъде здраво, да живеем в дълголетие и благоденствие.

Оставаме в това чувство на благодарност и възхищение от живота за още няколко секунди. Вдишваме дълбоко и издишваме. Сега можем да отворим очи и да се насладим на тази лечебна енергия.

дишане, правилно дишане, отваряне на сърцето, техники

Благодаря ти, Силвана, за тези ценни практики. На финала на нашия разговор какво би пожелала на читателите на ЖИВОТВОРНА?

Пожелавам на всички нас много любов, много мъдрост и много смелост, за да можем да претворим всичките си мечти. Ще пожелая мир и спокойствие за всички нас, за себе си, за семейството, за човечеството, за Земята, за космоса. Нека успеем да живеем заедно в един по-добър свят за нас и за всички наши бъдещи поколения. Отправям молбата си към Вселената и вярвам, че ще бъде чута!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s