Основи на съзнателното зачеване – разговор със Соня Борисова

Срещам те с една жена, която е посветила последните няколко години от живота си на здравословното хранене, съзнателното зачеване и методите за повишаване на фертилитета.

Тя завършва магистратурата „Обществено здраве и здравен мениджмънт“, повишава квалификацията си с още 5 курса, свързани с глобалните проблеми на човешкото здраве, хранене на човека, човешкия микробиом и др.

Темата за съзнателното зачеване идва в живота ѝ първо чрез личен опит – преди и по време на бременността ѝ. Докато търси отговори и правилните пътеки, взима решение самата тя да бъде промяната, чрез която тази тема да стане общодостъпна и лесноразбираема.

За нея осъзнатото зачеване се превръща в мисия. Обича да помага на двойките в пътя им да станат родители и то по осъзнат, лесен и приятен начин.

Другите важни теми, по които работи, са: дефицити в организма; хранителни непоносимости; подкрепа за майки, които желаят да си върнат формата и самочувствието след раждането; работа с деца, при които е налично повишено тегло или злоядство.

За себе си казва: „Жена като всички други. Обожавам да пътувам, да готвя, да чета, да се срещам с хора и да им помагам. Обожавам семейството си“.

Тя е Соня Борисова, а темата на нашия разговор е „Основи на съзнателното зачеване.“

Можеш да се свържеш със Соня чрез нейната Facebook страница или в Instagram.

Соня Борисова

Къде се корени интересът ти към темата за съзнателно зачеване?

Всичко започна, когато навлязох малко по-дълбоко в принципите и философията на аюрведа. Именно там се говори за съзнателно зачеване и колко е важно то, когато една двойка реши да има дете.

Впоследствие, със съпруга ми се натъкнахме на проблеми, именно когато решихме, че вече сме готови за дете. Вложих цялото си познание в този процес, както и много търпение, и учене на много неща – от себепознание до надграждане на образованието си.

Кои са твоите учители по осъзнато зачеване?

Мисля, че са много. Като започна от Даниела Генова (Чандраканти), която първа ме запозна с аюрведа, премина към собствения си опит и стигна до всяка една двойка, която се е обръщала към мен. Не мога да назова учебници или школа. Това е част от училището на живота, в което сме участници всеки ден.

Какво всъщност представлява осъзнатото зачеване?

Съзнателното или осъзнатото зачеване, както споменах, е процес. Първият и изключително важен фундамент, плавен преход към осъзнато родителство.

Накратко, това е периодът на подготовка преди да се зачене дете. Важен е, защото разполагаме с възможността да подобрим цялостното си здравословно състояние, психологическа нагласа, емоционално състояние, с цел съзнателно да създадем здраво дете и да имаме осъзнато родителство.

Колко време преди реалните опити за забременяване е добре родителите да започват да се подготвят?

Зависи според двойката, но обикновено 4 – 6 месеца.

От кои навици е добре да се откажат родителите по време на осъзнатото зачеване?

Разбира се от тютюнопушене, прием на алкохол и кофеин, както и всякакви други субстанции или дейности, които по някакъв начин контролират ежедневието ни до степен на зависимост.

Добре е да се откажат да вървят срещу себе си, тоест да работят или да правят нещо, което в края на деня води единствено до негативни емоции, стрес и изтощение. Да се откажат също от токсичната среда, като такава може да бъде обкръжението ни от определени хора, нещата, които ежедневно гледаме, слушаме, четем.

Какви елементи включва съзнателното зачеване?

Съзнателното зачеване се гради на три елемента, които са взаимосвързани: подготовка на физическо, емоционално и умствено ниво.

Работи се по трите елемента заедно, както от мъжа в двойката, така и от жената. Ако пренебрегнем някой аспект или наблягаме само на един елемент, за сметка на друг, няма да постигнем добър резултат.

съзнателно зачеване, осъзнато зачеване, Соня Борисова

Какви грижи е добре да положи жената и съответно мъжът за себе си, за да се случи успешно зачеване?

Да се погрижи за състоянието на организма си, собствените си умствени и емоционални
блокажи и потребности.
Звучи кратко и лесно, но всъщност е дълбок и сериозен процес.

Какви са ползите за родителите при осъзнатото зачеване, в сравнение с непланираното зачеване?

Най-общо казано – подобрено здравословно състояние, отърсване от дългогодишен емоционален багаж, родови травми, подобрено качество на живот.

Всички тези неща се пренасят на новото поколение, така че е по-добре, първо, да се справим с тях и да не обременяваме бъдещото дете.

Печелим и разбиране за самите себе си, както и добър старт в новата ни роля като родители.

А какви са ползите за детето?

Поява и отрастване в една по-спокойна среда, пълна с обич и разбиране. Отлично физическо и емоционално здраве.

Осъзнатото зачеване може ли да помогне на двойките, които срещат проблем при зачеването?

Да, определено. Този процес е подходящ както за млади партньори, които тепърва мислят за семейство и желаят да се подготвят осъзнато, така и за двойки, които вече са се натъкнали на проблем(и), но имат желание всичко да се случи по един спокоен, осъзнат и напълно естествен начин.

Би ли препоръчала няколко книги по темата „осъзнато зачеване“, които си струва да прочетем?

Книги с конкретно наименование „осъзнато зачеване“ все още няма и затова не бих могла да препоръчам. Може би пък аз трябва да напиша такава книга, но мисля, че имам да трупам още опит.

Тъй като съзнателното зачеване е част от самия живот, съответно психо-емоционалното и физикалното състояние на всеки един човек, хубаво е прочетем книгите на автори като: Луиз Хей, Дийпак Чопра, Нийл Доналд Уолш, Брене Браун, а защо не и словата на Учителя Дънов, както и книги за аюрведа.

Какво би посъветвала жените, които са тръгнали по пътя на съзнателно зачеване на така желаната рожба?

Да имат търпение и да знаят, че са способни да осъществят всичко, когато обичат и почитат себе си на първо място, както и партньора си.

Имаме невероятен потенциал, който чака подходящия момент да се „отключи“, а съзнателното зачеване е именно такъв период. Искам дебело да подчертая, че нищо не е свързано с безкрайни медицински процедури или ненужни изследвания – всичко се постига по съвсем естествен начин, такъв, какъвто природно ни е заложен. Просто не трябва да му пречим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s